Patentbänken

Kategori: Snickeri

Visa karta
Patentbänken
Koordinater: 58.863405, 16.702158

Information om Patentbänken

August Flodkvist och Vilhelm Ljungwald grundade Patentbänken 1897. Fram till 1904 drev troligen Vilhelm Ljungwald (som var snickare) företaget men därefter tog August Flodkvist över driften. 1892 startade man ett sågverk för att få fram material till snickeriet.

Bakgrunden var att August Flodkvist som var skollärare i Vrena och han insåg att barnen hade behov av andra kunskaper än att läsa och skriva. Han ville då se till att barnen fick kunskap i praktiskt arbete. Naturligt var att de alltid fanns behov av ett hantverk och där låg främst kunskap i att snickra. På den tiden fanns inte slöjdsalar eller liknande utrymmen. August konstruerade därför en snickarbänk som kunde användas i den vanliga skolsalen. Detta blev därför den första slöjdbänken som var möjlig att använda i den vanliga skolsalen genom att den kunde fällas upp mot väggen.

August Flodkvist sökte och fick patent på slöjdbänken. Slöjdbänken blev en sussé och gav namnet åt den verkstad som August Flodkvist startade och som låg på Verkstadsvägen. På Stockholmsutställningen 1909 fick slöjdbänken 1:a pris.

Företaget som startade 1904 existerade fram till 1945 och dess riktiga namn var Verkstaden Patentbänken. August Flodkvist levde till 1934 men redan 1920 drev hans son Ture Flodkvist företaget.

1945 blev företaget aktiebolag och hette då Verkstads AB Patentbänken. De ursprungliga aktieägarna var då Ture Flodkvist, Arne Håkansson och Ellert Larsson. Några viktiga medarbetare var CA Lindgren, Hagberg, samt Eriksson. Även Åke Larsson arbetade på fabriken. Åke blev sedermera ägare till Bröderna Erikssons möbelsnickeri, Mårtensdal. Den sista snickaren på förtaget var Torgny Pettersson.

Verksamheten upphörde efter branden 1962.

I verkstaden tillverkades även inredning för gymnastiksalar, slöjdsalar, skolsalar, bibliotek mm. (se vidare Bildgalleri: Patentbänken katalog).

August Flodkvist hade många idéer och han hade ett 30-tal patent. Där fanns bland annat skolbänkar som kunde göras större när eleverna växte. Där fanns en rad produkter för såväl skolsalar som gymnastiksalar men även en rad produkter som inte hade med skolan att göra.


Bildgallerier från Patentbänken

Visa fler bildgallerier från Patentbänken ›


Bilder och dokument från Patentbänken

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Teddy Munkesjö
Jag är föreningsredaktör för Vrena och Husby-Oppunda hembygdsförening. Om du har information om bilder eller platser som passar i Bygdeband är du mycket välkommen att kontakta mig. Tel: 0705 49 75 63 eller skriv till mig på adressen teddy.munkesjo@gmail.com.