Sundstugan, grenadjärstorp nr 109

Kategori: Grenadjärstorp

Visa karta
Sundstugan, grenadjärstorp nr 109
Koordinater: 58.870214, 16.655082

Information om Sundstugan, grenadjärstorp nr 109

Sundstugan blir från 1680-talet ett boställe för en grenadjär för Binklinge rusthåll nr 109.

1873 Blev Gustav Ludvig Sköld antagen som grenadjär och flyttade med sin familj till Sundstugan. Han fick som grenadjär byta till efternamnet Frick. Dottern Anna Charlotta var då 3 år. När Anna Charlotta var 7 år började hon skolan i Vrena som då fanns i järnvägsstationen.
Förutom familjen Frick bodde här periodvis även fyra fattighjon.
1921 avsöndras marken där stugan ligger från Binklinge och blev en egen fastighet med beteckning Sundstugan 1:1
och har en areal av 27 170 kvm.
Efter sin pensionering som stationsmästare i Bettna flyttade Bror Lundqvist med sin fru Viktoria till Sundstugan. Det var på 1940-talet. Paret bodde där tills de på ålderns höst inte orkade längre – på 60-talet. Då flyttade de till dottern och mågen i Vrena. Det var Margit och Arne Håkansson som då bodde i Pilgrimsbo. Jag (Eva Danielsson) har tillbringat många underbara dagar och somrar i Sundstugan. I ån har jag simmat fram och tillbaka mellan Frickens och Sundstugan många, många gånger. Vi fiskade mycket och det gjorde många andra också. Det stod alltid någon uppe på bron med metspö i handen.


Bilder och dokument från Sundstugan, grenadjärstorp nr 109

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Teddy Munkesjö
Jag är föreningsredaktör för Vrena och Husby-Oppunda hembygdsförening. Om du har information om bilder eller platser som passar i Bygdeband är du mycket välkommen att kontakta mig. Tel: 0705 49 75 63 eller skriv till mig på adressen teddy.munkesjo@gmail.com.