Böle

Kategori: By

Namnet Böle anses komma från det fornsvenska ordet bol i betydelsen boplats eller boning. Av byns ursprungliga jordregisternummer ingår numera två i Bölebro gård, fyra i Persmåla gård och två i Sveaskogs markinnehav Ebbegärde.

Koordinater: 56.847417, 16.291410

Information om Böle

Namnet Böle anses komma från det fornsvenska ordet bol i betydelsen boplats eller boning. Av byns ursprungliga jordregisternummer ingår numera två i Bölebro gård, fyra i Persmåla gård och två i Sveaskogs markinnehav Ebbegärde 2:1.Byns utseende och byggnadsbestånd runt 1850 framgår av bifogade fil Gårdsflyttningar i Böle…….
Enligt den kände lokalhistorikern Gunnar Nilsson i Slakmöre deltog ett flertal Ryssby-bönder på Nils Dackes sida i Dackefejden mot Gustav Vasa åren 1540-1542. Säkert blev de som överlevde hårt straffade för sin frihetskamp. En av deltagarna kallades Per Näsekonung och var från Böle och en annan benämdes Gunillas Olof från Danerum. De stod under befäl av Måns Karlsson i Näversjö. Troligen var det efter denna Måns Karlssons upproriskhet som Gustav Vasa helt enkelt konfiskerade Näversjö och gjorde den till Kronans egendom.
En annan Ryssby-bo som deltog på Dackes sida var prästen Jonas Spegel. Han fick böta en oxe för sin delaktighet i upproret.


Bilder och dokument från Böle

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Ingemar Alriksson