Åsby Mader

Kategori: Gård, Hemman

Information om Åsby Mader

Åsby Mader var först…

Åsby Mader var från början utmark till Åsbygårdarna och tillhörde då Kumla. Vem som först bodde här är okänt men troligen fanns här redan i början på 1700-talet en fd soldat, Hans Särström. Likaså en Hans Rehnberg som antagligen bodde vid vad som antagligen kom att kallas Madholmen.

Kanske bodde han här redan på 1760-talet. Rehnberg som var gift tre ggr var född i Stora Åby 1738, död 1806. Sista giftet var till Maja Larsdotter (1744-1828). Hon hade tidigare varit gift med en Jonas Nilsson och då bott i Rinna. I ett tidigare gifte hade Rehnberg sonen Anders Hansson (1766-1832). Denne som var ”ofärdig” borde ha bott på Madholmen efter sina föräldrar och hade i sin tur en son, Carl Andersson, som 1865 flyttade från Madholmen till Ö Torpa där han blev bonde.

Nu kom till Madholmen en Petter Johansson född 1814 i Nykil och hans hustru Chatarina. De bodde bara här något år och flyttade till torpet ”Dansen” i Rök. Istället bor nu här deras dotter Anna Persdotter f.1841 och hennes make Johan andersson född 1837 i Tidersrum. Johan var snickare och familjen var baptister. Antagligen bodde de inte här på ålderns höst utan flyttade bort.

1917 kom Emil Karlsson f.1873 i Rogslösa. Hans hustru , Mina, var dotter till Fredrika Och Krisoffer i Kolstugan.

Paret hade flera barn bl a Algot och Frans Johansson. Dessutom en Tilda som senare bodde i Sommen och en Per som tog sig namnet Linnkvist och blev trävuruhandlare.


Bilder och dokument från Åsby Mader

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Daniel Arveberg