Skomakartorp

Kategori: Torp

Koordinater: 59.256610, 18.238834

Information om Skomakartorp

Torpet är känt redan från 1693 då torparen i Skomakartorp begravde sitt döda barn i Erstaviks kapell. Vid det efterföljande gravölet blev gästerna berusade och svinade ner något alldeles förskräckligt. Några sov ruset av sig i kyrksalen, andra i en närliggande fiskestuga. De fick så småningom förlåtelse av prästen Fröselius på Tenntorp, men kyrksalen stängdes. Erstaviks gamla kapell förföll och revs. Först 1723 byggdes ett nytt kapell som finns kvar än i dag.

Torpet var dagsverkstorp och förekommer i register från 1702. Det finns fortfarande kvar vid västra änden av Öringesjön. Namnet kommer av att det bodde skomakare där (tre dagsverken i veckan) under 1700-talet.

Torpstället beskrivs vid en arealavmätning 1722 – 1725 och enligt jordeboken 1736 var det ett oskattlagt rå- och rörstorp. Den nuvarande stugan från 1890 finns kvar och ligger som sista anhalt inom Erstavik på Sörmlandsleden som bl.a. passerar Vreta och den öppna marken där Stora Högmora varit beläget. Tyresögränsen ligger bara några hundra meter i söder.

Baptister har bedrivit verksamhet i Älta redan 1890. Torparen i Skomakartorp kom till tro och öppnade sitt hem för evangeliska möten och ”skaran av dem som trodde” ökade. Centrum för baptisterna kom senare att läggas i Charlottendal på Åkarvägen 6 och år 1920 byggdes kapellet Betania i Stensö. Betania blev Ältabaptisternas andliga hemvist tills det eldades upp hösten 1974 för att lämna plats för den nya bebyggelsen i Östra Stensö.


Bilder och dokument från Skomakartorp

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

bb2