Södermanlands län

Kategori: Län

Koordinater: 59.033634, 16.751889

Information om Södermanlands län

Södermanland vapen.svg

Beläget i landskapet Södermanland i östra Svealand. Länets residensstad är Nyköping..

Länet omfattar de västra och södra delarna av landskapet Södermanland. En liten del av Vingåkers kommun tillhör Närke och en liten del av Strängnäs kommun tillhör Uppland.

Södermanlands län skapades av de tre tidigare slottslänen Nyköpings län, Gripsholms län och Eskilstunahus län. Länet ingår i Strängnäs stift.

(Wikipedia)

Södermanlands län omfattar en landareal på 6 103 kvadratkilometer. Det är ett omväxlande län med sjöar, skogar, jordbruk, små och medelstora städer och en fantastisk skärgård. Länet kännetecknas också av en dynamisk utveckling och präglas i stor utsträckning av närheten till Stockholmsområdet.

Många är de stockholmare som lämnat storstaden för att bosätta sig i länet, främst de norra delarna. Många är också de sörmlänningar som tack vare goda kommunikationer pendlar till arbeten i Stockholmsområdet.

Selma Lagerlöf beskrev Södermanland som Den Sköna Lustgården i boken om Nils Holgersson. Det är en beskrivning som i stor utsträckning står sig än idag, präglat som länet är av slott, herrgårdar och herrgårdslandskapet.

(Länsstyrelsen)

 


Bildgallerier från Södermanlands län

Visa fler bildgallerier från Södermanlands län ›


Bilder och dokument från Södermanlands län

Visa fler bilder & dokument ›


Hembygdsföreningar

Visa fler hembygdsföreningar ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

bb2