Stora Övergården Jättene

Kategori: Gård, Hemman

Koordinater: 58.208528, 13.548456

Information om Stora Övergården Jättene

Stora Övergården, Runes

Vad som är känt så fick eller köpte Natanael Karlsson gården efter sin fader Karl och Manda som bodde på en gård vid Nålsögat.

Natanael fick överta Stora Övergården, Linus fick överta Jutagården och Gustav Drygstorp medan Manfred blev utan enär han befann sig i Amerika.

Natanael var förutom jordbrukare även slaktare och bedrev slakteri på gården. Han lät också uppföra bostadshuset. Skorstenen är uppmurad av Karl Ström som bodde vid grustaget i Fälia.

Natanael köpte till Ängalet och lade det till Övergården för 9000 kronor.

Då frun Hildur dog 1927 (då Rune var 5 år gammal) så flyttade Natanael till en annan Hildur som bodde på Torve. De flyttade dock tillbaks till Övergården under en tidsperiod tills den arrenderades ut. Natanael fick ytterligare en dotter, Astrid ihop med den nya Hildur.

Gården arrenderades ut en tid till Iris och Rune Anderssons föräldrar. 1943 så flyttade de till Gökhem och då arrenderades gården av Bertil och Elsa Gustavsson, som kom ditflyttandes från Tingshögen. Bertil köpte 1946 Hällestorp i Gudhem och flyttade dit.

Rune arbetade som bonddräng på olika gårdar, bland annat i Bossgården.

1946 flyttade Rune och Lisa till gården som arrendatorer. Ann-Kristin (Ulla-Britt Anna Kristina) föddes 1947. Lisa och Rune tog även hand om en fosterflicka Gunilla Olofsson från Göteborg.

Efter Natanaels död så köpte Rune och Lisa gården och brukade den fram till Runes död år 2001. Rune och Olle arrenderade ett antal år Erik Anderssons gård som då ägdes av Erik i Lunnavadet.

Efter Lisas död år 2002 så såldes gården till Peter Nordh. Peter lät åren därpå bygga till och grundligt reparera bostadshuset. Då detta var klart flyttade hans dotter Viktoria dit.

Skrivet av Stig Svensson, Jättene.


Bilder och dokument från Stora Övergården Jättene

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Cecilia Blomberg