Ådala

Kategori: Villa

Koordinater: 57.855520, 15.375012

Information om Ådala

Ådala lägenhet, Stora Lodhult 1:5, byggt 1904, bostad för två familjer, handelsbod 1906-1956.Framför det hus som Emil Månsson uppförde 1904, hade legat en stuga, Kvarnstugan även kallad Kvarnkullen. Den låg ovanför kvarnen och sågen vid Bulsjöån, som rinner förbi strax nedanför. Den stugan flyttades ca 1900 till Visskvarn.

Emil Månsson (1875-1970) från Släthult, Norra Vi och hans hustru Anna (1873-1952) från Grindsbo i Tidersrum förvärvade 1903 ett stycke mark, Stora Lodhult 1:5. Här byggde Emil ett hus i två våningar åt sig och familjen, som kom att utökas med fem barn. Den högra delen kom efter ett par år att ge plats för en handelsbod, filial till Bengt Johanssons affär i Tullerum. Den togs så småningom över av Lotten Johansson, som även hade syateljé på övervåningen. Snart drev hon affären tillsammans med sin make Carl Carlsson. Handlarfamiljen bodde på övervåningen och fyra söner föddes efter hand.
Emil och Anna tog även Emils mor och Annas föräldrar till sig och omkring 1910 bodde ca 15 personer i huset i Ådala.
En ladugård, ett magasin och en rymlig jordkällare byggdes också samt en snickarbod. Den byggdes senare på till ett boningshus för två hushåll och hyrdes ut. Ladugården utvidgades till en snickarverkstad och en ny ladugård uppfördes.
I verkstaden tillverkades allehanda möbler av Emil, snart nog med hjälp av äldste sonen Artur. Tillverkningen växte och specialiserades på köksmöbler. Ydre Industribolag bildades där yngste sonen Olle, vid sidan av sitt företag i Österbymo, skötte sprutlackering och försäljning.
1937 hämtade Emil hem torpet Kindstugan från Svinhult och byggde upp och byggde till det i den bortre änden av fastigheten. Det blev boningshus åt dottern Lisa och hennes familj och sedan till Artur med familj.

Emils intressen förutom möbelsnickeri och fiolbygge (han tillverkade 100 st) var att ta tillvara gamla bruksföremål samt att odla växter. På berget strax öster om det första boningshuset hade ett museum tagit form. Tre gamla stugor som Emil monterat ned och satt upp igen hade fyllts med föremål och möbler från hans samlingar och i början av 1950-talet kunde museet invigas med pompa och ståt. Mellan och omkring husen prunkade växter av många slag till alla bins förtjusning. De hade sina kupor i ett bihus intill som rymde ca 10 samhällen.

Fram till slutet av 1960-talet hade sammanlagt ett 50-tal personer bott i den bebyggelse i Ådala som tog sin början 1904.

För utförligare uppgifter se Karin Johanssons avsnitt ”Tätbebyggelsen kring Ådala” i boken Norra Vi Berättelser om en bygd och dess människor utgiven av Norra Vi Hembygdsförening, sammanställd av Björn Johansson 2003, Atremi.


Bilder och dokument från Ådala

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Gertrud Månsson Falk