Anna Ströms.

Kategori: Torp

Koordinater: 58.205054, 13.544508

Information om Anna Ströms.

Anna, Matilda Ström ( f. 30/9 1881 i Friggeråker, död 3/9 1954) tog hand om Nils Ström som sedermera tog namnet Everfalk.

Efter Annas död 1954 så tog Nils hand om huset. Anna hade dessförinnan avstyckat och friköpt tomten från allmänningen till ett pris av 50 öre.

Nils moder var från Stenstorp och fadern ska ha hetat Stockenfeldt och varit godsägare från Vartofta.( Förmodligen var modern piga hos Stockenfeldt ).

Nils hade varit inlämnad på barnhem och hade aldrig någon kontakt med föräldrarna.

Han gifte sig med Gerda Pettersson från Gudhem. (Syster till Sven och Gunnar Pettersson). Gerda dog år 2000.

Till en början bodde de i Mössebergsparken där sonen Leif föddes 1937 och dottern några år senare.
Nils blev sjuklig och avled några år före Gerda.

1990 såldes stugan till Anders Otterland.

Både Nils och Gerda hade ett enormt trädgårdsintresse, vilket avspeglade sig på tomten.
Innan de sålde huset så lades flera rabatter igen till gräsmatta med motiveringen att de inte ville se trädgården vanskött då troligtvis efterträdaren inte hade samma brinnande intresse.

Nils är den enda som har åkt inne i kapellet då det flyttades 1936 från sin plats till nuvarande. Kapellet var upp-pallat och drogs med skogslastbil. Just innan avfärden hoppade Nisse in och fick skjuts utan att någon märkte det. Kapellet stod intill Jättes stuga på Lunnavadets mark. Försök hade gjorts innan med Åkatorps traktor som ej klarade av det.

Under en kortare tid på 90-talet så bodde en son Staffan till Anders där. Staffan flyttade senare till Amerika och blev där fastighetsmäklare.

Skrivet av Stig Svensson, Jättene

Det har berättats om en händelse när Nils var liten och hade varit med Anna på besök någonstans i Jättene. På kvällen när de skulle gå tillbaka hem hade det blivit mörkt, men de kunde ändå märka att skuggan av en man följde dem hem hela vägen till dörren. Dagen därpå fick de veta att Nils fader avlidit dagen innan och de trodde att det varit han som varit hos dem, kanske för att han hade dåligt samvete för att han aldrig haft någon kontakt med sin son.

Källa; Cecilia Blomberg och Gunborg Ferm


Bilder och dokument från Anna Ströms.

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Cecilia Blomberg