Lövkläppen – Henådalen (Särvsjön)

Kategori: Samlad bebyggelse

Koordinater: 62.423495, 13.507639

Information om Lövkläppen – Henådalen (Särvsjön)

Lövkläppen – Henådalen
Lövkläppen eller Henådalen, som bebyggelsen kallas i husförhörslängder och taxeringslängden från 1869, ligger 1 mil norr om Särvsjön och ca 2 mil sydost om Storsjö.

Enligt en liten skrift, en sockenkrönika, författad 1970 av komminister Gunnar Lönroth i storsjö och Per O. Hedmark, Ljungdalen, kom i slutet av 1700-talet den förste bebyggaren hit. Det var Jon Olofsson, född 1759 på Upp-gården i Långå och hans hustru Karin Jonsdotter, 1757, som slog sig ner på sydöstra sluttningen av Lövkläppen.

I en artikel i Östersunds-Posten i april 1975 uppger John Fjellner, Vemdalen, Jon Olofsson som förste bebyggare. I denna artikel berättar Fjellner om det mycket hårda liv de levde. Första bostaden en ”Flakakamm”, timrade väggar mot en berghäll med en eld framför öppningen. De hade med sig häst, gevär, fångst- och slåtterredskap – det fanns gott om villebråd och fisk.

Deras viktigaste och första uppgift var att skaffa föda till hästen och att få till en primitiv bostad. Men de märkte snart att de hade ”fiender” omkring sig. Tre gånger brändes deras enkla boning ner och tidvis måste de vistas i bl.a. Vemdalen. Men de gav inte upp, den fjärde stugan fick stå kvar. *De fick fyra barn – den yngste sonen Jöns sköt sin första björn som 13-åring.

Det kom flera nybyggare. Bl.a. talas det om en Sven Persson från Hedeviken, Sven Jons Kallad, som blev så arb på sin hustru för att hon bara sprang i gårdarna att han tog henne och en ko med sig och drog iväg upp mot Lövkläppen. Där byggde han en riskoja åt sig och familjen och en åt kon. Nu skulle det bli slut på hennes rännande i gårdarna! Två döttrar fick de – familjens namn kan hittas i gamla handlingar.

Vid sekelskiftet fanns fyra gårdar, ramsågar, kvarnar och en vadmalsstamp. De odlade inte mark, de var fångstmän och jägare.

Förutom nyttigt villebråd fanns stora vargflockar – ibland 12-15 djur i varje. Men jägarna var skickliga och fällde många. Trots det hårda livet däruppe levde tidvis fyra familjer med många barn där.

År 1900 fanns följande gårdar och arrendatorer:
Henådalen 1, 6 trög, ”Upp-gården”. Som ägare står Jon Jönsson (f. 1831), sonson till förste bebyggaren Jon Olofsson (f. 1759). 1924-1931 finns fam. Jonas Halvarsson-Östling där.

Henådalen 1, 2 trög, ägdes av Sven Jönsson (f. 1830) som senare flyttade till Hede.

1926-03-17 Köptes ”Henådalen-Lövkläppen no 1 av  Torsten Krueger, säljare var Anders Bergengren
1939 nov Köpte Kungl. Majst Kronan, Henådalen- Lövkläppen no 1.

Henådalen 2, 6 trög, ägdes av Salomon Jonsson (f. 1862) som flyttade till Oviken med sin familj, 1901.

Henådalen 2, 3 trög, ägdes av Halvar Jonsson (f. 1849) gift med Kerstin Fundin från Storsjö. Han var son till Märet Jonsdotter (f. 1788) – som var dotter till förste bebyggaren – och hennes make Jonas Ersson från Tännäs. Märet och Jonas hade en son, Jon, som gifte sig med Märet Halvarsdotter. Hon hade före äktenskapet sonen Jon Kaspersson (f. 1842), den sedermera mycket välkände och omtalade björnjägaren i Rönningsåsen. Hans far var från Hedeviken.

Halvar Jonssons dotter Märta (f. 1891) gifte sig med Jonas Östling, se ovan. De flyttade senare till Rönningsåsen och vidare till Hede.

Namnet Wåhlberg finns i Henvålen liksom många andra, men gränserna för detta häfte gör det inte möjligt att redovisa alla länkar. Jonke Wåhlberg var den siste husbonden i Henvålen, från ”Övre gården”. Han hade som ung farit land och rike runt på olika arbeten i 20 års tid – och hade säkert sett många fina flickor – men han återvände hem till den lilla fjällbyn och hittade Emfre i granngården, ”Nedre gården”. Hon blev hans hustru och mor till hans barn. Så kan det vara …. Äldste sonen Alfred (f. 1913) bor i Hede, Hemma (f. 1916) i Hoverberg, Olga (f. 1918) i vigge, Jenny (f. 1921) gift med Per Halvarsson, Hede, Anna (f. 1926) gift med Frans Amundsson, Hede.

En bror till Emfre, Olov Dahlin, har i många år bott i Hede.

Efter 1946 finns inga bofasta kvar. Nuvarande ägare är F. von Malmborg (jakt och fiske).Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Eva Tönne