Valinge

Kategori: Gård, Hemman

Koordinater: 58.796894, 16.677697

Information om Valinge

Valinge gård är en av de större gårdarna i Stigtomta gamla socken. Här bedrivs spannmålsodling och skogsbruk. Valinge by är en samlad bebyggelse med bostäder för anställda och även för uthyrning.

Under 1600-talet ägdes gården av släkterna Rosenhane och Kruse. Den nuvarande huvudbyggnaden är uppförd 1802. Valingegodset underhöll länge egen skola för godsets barn. Redan 1809 donerade dåvarande ägaren 500 rdr banco, varav räntan skulle användas till friskola för fattiga barn. Den privata skolan upphörde inte förrän 1893, då kommunen övertog skolan och ägaren till Valinge skänkte mark och virke till ny skola.

En såg byggdes vid Valinge på 1910-talet. Omkring 1940 blev både såg och bostäder elektrifierade på gården. Man fick bidrag från staten. Vid sågen arbetade fem-sex arbetare. Det var timmer från gårdens skogar som sågades och en del timmer flottades ut från bl a Humlebol. Båten Yngaren bogserade till sågen eller så rodde man timret dit. Det berättas om en del personligheter bland arbetarna bl a Stor-Olle och Harry Johansson från Bullerstorp.


Bilder och dokument från Valinge

Visa fler bilder & dokument ›


Platser i Valinge
Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Eva Sandström