Degerfors Folkets Park

Kategori: Park

Koordinater: 59.240419, 14.419127

Information om Degerfors Folkets Park

På våren 1912 köpte Degerfors arbetarekommun en tomt i Ängebäck för att anlägga Folkets Park. Tomten om fem tunnland köptes av Karl Jansson i Agen för 5.000 kr. Medlemmarna gick till verket med stor entusiasm och redan till midsommaren samma år var den första dansbanan klar. Den 28 juli förrättades officiell invigning av Fritz Olsson. Året efter (1913) byggdes inträdesport med biljettkiosker. 1925 byggdes en ny dansbana med en stor tak-kupol. Till Folkets Park-rörelsen hör sedan gammalt teater och musikverksamhet. Redan 1913 stod den första scenbyggnaden klar, dock utan sittplatser för publiken. 1923 byggdes en ny och rymligare teaterbyggnad dock utan tak för publiken. 1935 avhjälptes denna brist och en takkupol, liknande den för dansbanan, byggdes.
Första året var förhållandena kring serveringen primitiva, men 1913 byggdes en serveringskiosk så att man slapp bära hem porslinet efter varje serveringsdag. Dock fick kaffekokningen ske utomhus på en järnspis. Serveringen ägde rum utomhus vid långbord. 1923 förbättrades förhållandena med att en ny byggnad med kök och försäljning uppfördes.


Bildgallerier från Degerfors Folkets Park

Visa fler bildgallerier från Degerfors Folkets Park ›


Bilder och dokument från Degerfors Folkets Park

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Lennart Ullberg
-------- Föreningsredaktör och samordnare av arbetet med Bygdeband för Degerfors Hembygdsförening. -------- Kontakt: info@hbf-degerfors.se