Zig-Zag Fabriks AB

Kategori: Fabrik / Industri

Snickerifabriken, som en gång tillverkade de riksberömda Zig-Zag-lådorna vilka generationer av småbarn lekt med, låg vid Lägergatan i Malmköping i en av de gamla lägerhyddorna.

Visa karta
Zig-Zag Fabriks AB
Koordinater: 59.134067, 16.736035

Information om Zig-Zag Fabriks AB

 

Företaget grundades 1910 i Skebokvarn av fabrikör Sven Boman och man specialiserade sig då på trädgårdsmöbler. År 1914 tog firman upp tillverkningen av de berömda bygglådorna och senare även andra leksaker. 1928 flyttades rörelsen till en av de gamla ”lägerhyddorna” i Malmköping, vilka regementet försålde.
Fabrikör Sven Boman avled emellertid strax efter och då köptes företaget av en hovmanikyrist Jean Bohman. Han överlät fabriken 1939 till disponent Ragnar Nordqvist, som i sin tur överlät den till fabrikör Sven Johansson – VD, designer och marknadsförare i företaget.
Tillverkningen av bygglådorna blev kvar i produktionen till 1955. Sedan oktober 1970 tillverkades badrumsgarnityr, som bestod av badrumsskåp med tillhörande hängare och belysning allt tillverkat i vattenfast trä. Badrumsgarnityret slog väl ut på heminredningsmarknaden. Övrig tillverkning har varit etuier för hårdmetallverktyg, fack för radiorör, förbandslådor, souvenirhyllor samt andra heminredningsartiklar. Tjugofem-trettio procent av tillverkningen såldes förutom på Norge och Danmark bl.a. på England och Schweiz.


Bilder och dokument från Zig-Zag Fabriks AB

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anita Widén
Bygdebandsredaktör för Malmköpingsortens Hembygdsförening. Har du frågor eller upptäcker faktafel - vänligen kontakta mig per e-post: anita.widen@hotmail.com