Skeppsdrätt

Kategori: Bebyggelselämning

Visa karta
Skeppsdrätt
Koordinater: 58.851128, 16.704351

Information om Skeppsdrätt

Gården på ½-mantal,fanns från minst 1500-talet och en av ägarna var Anna Clemensdotter Hagensköld. Namnet stavades förr Skeppsdrät. Namnet kommer troligen av att i detta område drog man båtarna som skulle från sjön Långhalsen till Hallbosjön eftersom Vrenaån hade så starkt vattenflöde att man inte kunde ta dem upp mot strömmen.
Gården har oftast ägts av ägarna till Åkerö. 1707 köps gården av Lennart Ekebom, senare adlad Ekefäldt. Ägare fån 1800-talets början är Adolf Carell som även äger de båda hemman som senare blir Vrena Gård. Troligen säljs senare både Vrena Gård och Skeppsdrätt till Backa-Hosjö AB.

Av gården finns inget kvar. År 1860 anges byggnaderna som raserade.
Å 2015 kan ses några fördjupningar i marken som troligen är rester av en jordkällare samt ett fruktträd. Under några år togs lera till Vrena tegelbruk från en täkt nedåt Hallbosjön. GM


Bilder och dokument från Skeppsdrätt

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Teddy Munkesjö
Jag är föreningsredaktör för Vrena och Husby-Oppunda hembygdsförening. Om du har information om bilder eller platser som passar i Bygdeband är du mycket välkommen att kontakta mig. Tel: 0705 49 75 63 eller skriv till mig på adressen teddy.munkesjo@gmail.com.