Röstånga 2b

Kategori: Gästgivaregård

Visa karta
Röstånga 2b
Koordinater: 56.002595, 13.290088

Information om Röstånga 2b

Röstånga n:r 2 var redan vid laga skiftets genomförande delat på tvenne hemman, och här följer protokollets beskrivning av gästgivaregården.

”Nr 2 B. b. 1/8 mt. Gästgifvaren Johannes Jonasson har rymlig och vacker gårdstomt, Mangårdslängor af Ekekorsvirke med Tegelstensväggar och 3:ne Eldstäder, Ladugårdshusen Längor af dels Eke och dels Furutimmed med Båhlväggar, allt i utmärkt godt stånd, En brunn i gården och en hvälfd källare nära derintill, sällsynt vacker Plantering av 24 st Äpple och Päronträd.

Areal: Inrösningsjord, Åker 5 Tld, Äng och Odlingsmark 10 Tld, Afrösningsjord 69 Tld.”

Som framgår av 1808 års karta över Röstånga by låg då Nr 2 B.b. där den nuvarande gästgivaregården ligger, och mycket av de gamla byggnaderna ingick med säkerhet i den gästgivaregård, som utplånades genom den stora branden 1908. Mycket vore att förtälja om den gamla gården och dess historia, men vi får nöja oss med bilderna.

En del av ”Gamla Gästis” efter ett foto av en tavla av Per Gummesson. En bild av nya längan. Den låg i den nuvarande parken mitt emot Sparbanken med gaveln mot Marieholmsvägen.

Huvudbyggnadens fasad åt väster. Ett av naturens under den mäktiga boken med sina många åtminstone skenbart sammanväxta stammar. Även den snart ett minne blott.


Bilder och dokument från Röstånga 2b

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Henric Rappe
Vid frågor och vid bidrag (foton, dokument, muntlig beskrivning, ... ) kontakta Henric Rappe, email henric@rappe.one