Irisgården

Kategori: Gård

Hössna-Kinnared Irisgården 119
Kinnared 5:18
Strax intill kyrkan låg, som sig bör, gården Stommen. Den tillhörde kyrkoherden i Hössna tills den på 1500-talet drogs in till kronan. Gården har mestadels varit delad i tre brukningsenheter förutom en period på 1800-talet, då åbornas antal var fyra.
Den gårdsdel, som i dagligt tal kallas Bokes, ligger kvar på den ursprungliga gårdsplatsen.

Visa karta
Irisgården
Koordinater: 57.781579, 13.523700

Information om Irisgården

Här bodde vid 1800-talets början gårdfarihandlanden Efraim Abrahamsson och dennes hustru Maria Eriksdotter. Hustruns släkt hade under hela 1700-talet ägt gården. Efraim Abrahamsson dog av bröstfeber (troligen lunginflammation) på en handelsresa i Timmersdala socken i Skaraborgs län år 1839, och de nya ägarna till gården blev dottern Johanna Efraimsdotter och mågen Johannes Eriksson. Johannes var från Odela i Grönahög, och efter giftermålet 1830 bodde han och hustrun där några år, innan de kom till Kinnared.
Även vid nästa generationsskifte var det en dotter i huset, som fick ta över. Denna gång hette hon Eva Lotta Johansdotter. Hon var sedan 1857 gift med Johannes Samuelsson. Deras söner Karl Johan och Herman reste till Amerika och tog sig, i samband därmed, namnet Stomberg efter gården. Det berättas, att Johannes Samuelsson var snickarkunnig och bl. a tillverkade likkistor. Han snickrade även sin egen kista, vilken sedan ställdes upp på vinden, där den blev förvaringsplats för brödkakor, tills det var dags att ta den i bruk.
Då sönerna reste till Amerika arrenderades gården ut, först till brännmästaren vid Valareds bränneri, Levin Andersson. och från 1892, då Levin flyttade till Knölen i Gällstad, till familjen Alf.
År 1898 kom Anders Peter Nordlund som arrendator och sedan ägare, och 1919 köptes gården av Klas Bok. Det blev sedemera hans dotter Iris Bok, som blev ägare till denna del av stommen, som omfattade 3/32 mantal.
Michael Holmudden och Emma Anderstedt är ägare sen år 2016


Bilder och dokument från Irisgården

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Lars Andersson
mejl larsallanandersson.@hotmail.com mobil 0704085066