Väsman

Kategori: Sjö

Koordinater: 60.157536, 15.136127

Information om Väsman

Väsman är 14 km lång och 1,5 – 6 km bred. Största djup är 56 meter. Den ligger 155 m ö. h. Sjön har ett tiotal öar, av vilka Sollen, Granön och Lövön är de största. Granön är naturreservat. På Lövön har det bott folk sedan urminnes tider. Väsman är synnerligen rik på flera fiskarter. Sjön har haft intensiv gods- och persontrafik både av segelskutor och ångbåtar, som kunde ta sig från Ludvika via Björken och Bysjön till både Grangärde och Nyhammar.

Enligt ortnamnsforskaren Harry Ståhl skrevs Väsman tidigare Huesman och hör kanske ihop med verbet väsa(hväsa), alltså ljudhärmande:” den vinande eller väsande  sjön”. Sådana ljudhärmande ord kan få betydelse  ”oro, hastig rörelse” Därför kan Väsman ha betytt ”den oroliga, lättrörliga”. Redan Abraham Hulphers beskrev på 1700-talet i sin dagbok Väsman som en orolig sjö: ”Vid storm och oväder får sjön ett häftigt kastande”. Det stämmer, ty Väsman  är känd för att vara opålitlig med kastvindar och att det snabbt blåser upp stora vågor.

På dess botten gömmer sig en, enligt uppgift, synnerligen rik malmfyndighet, som sedan år 2012 är föremål för undersökning om ev. brytningsmöjligheter av Nordic Iron Ore.

Väsmans utlopp är Ludvika ström.
Några av de större vattendragen, som så småningom rinner ut i Väsman är:
Norrviksån, Prästhytteån, Saxhyttån, Albäcken, Norrboån, Gonäsån, Parisån


Bilder och dokument från Väsman

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Inga Olsson
Bygdebandsinmatare för Ludvika hembygdsförening tel 070-7567355 e-post inga.elisabeth.ohlsson@tele2.se