Frisks Auktionskammare

Kategori: Affär

I mer än 40 år drev makarna Tormod och Aina Frisk sitt företag Frisks Auktionskammare i Malmköping.

Visa karta
Frisks Auktionskammare
Koordinater: 59.139299, 16.730945

Information om Frisks Auktionskammare

I april 1946 kom 18-årige Tormod Frisk från Uddevalla till Malmköping. Han hade fått anställning som servitör hos Wärdshuset i Malmköping.

En av de trogna matgästerna var nämndemannen Tore Lovén, som alltid avslutade sina auktionsdagar med en supé på Wärdshuset. Lovén var en känd auktionist som drev sin auktionsfirma  med anor från förfadern  häradsdomaren Lovén, vilken startade verksamheten redan på 1890-talet. Tore Lovén, som noterade att servitören Tormod Frisk var duktig och mycket snabb på att räkna, erbjöd honom att bli kassör och medhjälpare i sin auktionsfirma.

Året var 1950 samma år som Tormod och hustrun Aina blev ett äkta par. Tormod, hängiven sitt nya uppdrag, kom till och  med för sent till sitt bröllop eftersom en auktion dragit ut på tiden. Vid sidan av sitt heltidsarbete som servitör höll Tormod och Lovén auktioner främst under sommarmånaderna. Efter några år, när Lovén inte orkade längre, tog Tormod  över verksamheten och drev nu i egen regi tillsammans med hustrun Aina Frisks Auktionskammare.

Under en kortare tid på 60-talet hade Tormod en kompanjon i Anton Andersson, även kallad ”Skrot Anton” från Stjärnhov. Han reste länet runt och köpte upp lump och skrot. Tillsammans började de hålla auktioner ihop, till att börja med i en av lägerhyddorna, innan Folkets Park blev permanent auktionshall. Eftersom Folkets Husföreningen skulle upphöra, ville Malmköpings kommun riva byggnaderna. Men Tormod, som såg möjligheterna, erbjöd sig att stå för upprustningen mot att han fick arrendera mark och byggnader av kommunen.

Den 1 juni 1966 slutade Tormod som servitör för att tillsammans med hustrun Aina bli campingföreståndare för kommunens nya satsning , en campingplats vid Hosjöbadet. I hela 18 år fram till hösten 1984 drev makarna Frisk campingen. Men genom alla dessa år varvades campinglivet med auktionerna, vilka fortsatte att genomsyra Tormods liv. När det var auktionsdags var han i sitt esse och trivdes som allra bäst. Han kunde konsten att hålla låda och var känd som en ganska så rivig karl som gärna ville ha mothugg av publiken. Han var också en av få auktionister som hade ångervecka och tre månaders garanti på alla elektriska saker han sålde.

Sviktande hälsa i mitten av 1990-talet fick Tormod Frisk att för gott avsluta sin mer än 40 år långa verksamhet i Frisks Auktionskammare.

Källa: Aina Frisk, Eskilstuna-Kuriren 10 juli 1984 och 20 juli 1985, Stig Carlsson fosterson till Anton Andersson.


Bilder och dokument från Frisks Auktionskammare

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Elizabeth Baunach
Föreningsredaktör för Bygdeband , Mallmköpingsortens hembygdsförening. Vid ev frågor kan du nå mig på telefon 0157-21495.