Munkhagen, Vallstena

Kategori: Kulturminne

Visa karta
Munkhagen, Vallstena
Koordinater: 57.604060, 18.648819

Information om Munkhagen, Vallstena

Munkhagens sojde i Vallstena

Marken ägdes ännu 1653 av cistercienserklostret i Roma. Cistercienserna anlade klostret 1164. De kom under medeltiden att förvärva åtskilliga fastigheter runtom på Gotland, däribland även denna fastighet Munkhagen och Munkänget. Dessutom ägde kloster ordern stora områden och jordagods bl.a. i Baltikum.

Enligt Revisionsboken för Gotland brukades dock Munkänget i Vallstena där sojdesplatsen ingår, av domare Temme Schacht, Kyrkbinge i Gothem. Det tecknas där som fri- eller flytande jord, kanske ett sorts arrende, som Schacht hade uppgjort med klostret. Dock betalade domaren skatt för Munkänget vilket tyder på att han i praktiken var ägare av marken. Denne domare var en stor jordägare och köpte och sålde åtskilliga fastigheter i såväl Gothem som omliggande socknar.

Hägvalds gård där Munkhagen numera ingår, köptes redan 1641 av en Per Botellsson just av Temme Schacht. Enligt vissa anteckningar byttes Munkänget som då fortfarande låg under Kyrkbinge i Gothem mot en annan fastighet i Halla 1833.

När sojdet anlades och om munkarna brände tjära där vet vi inte, men de behärskade säkert konsten.

Sojdet restaurerades 1988 av Vallstena Hembygdsförening och där bränns fortfarande tjära av hembygdsföreningen 2016.

Där finns också en Trojaborg som byggts av en grupp strövare i Friluftfrämjandets regi 1989.


Bilder och dokument från Munkhagen, Vallstena

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Carin Nicklasson
Jag ansvarar för närvarande för Bygdeband i Vallstena hembygdsförening. Vill du kontakta mig så är min mail carin@kahlbom.com