Båtsmanstorp

Kategori: Båtsmanstorp

Båtsmanstorp har funnits vid Nygranne, Dalbo, Unsarve och Möllebos.

Se även: Gårdar och släkter i Halla ca 1500-1900 av Gunnar Mattsson, där han presenterar alla gårdar och Hallas innevånare under den tiden. Den finns under: Platser i Halla församling / Övrigt / Halla.

Koordinater: 57.521207, 18.512392

Information om Båtsmanstorp

Båtsmanstorp och båtsmän i Halla

1645 blev Gotland svenskt. Då inrättades det gotländska båtsmanshållet som blev kvar till 1887. Båtsmansorganisationen skulle baseras på indelning i rotar, där varje rote skulle utgöras av fyra hemman. Då båtsmännen inte behövdes i kronans tjänst skulle de vistas hemma i sina rotar och uppbära hemkallspenningen av sina rotehållare.

I början av 1700-talet fanns ett båtsmanstorp på Nygranne grund. Kanske var det Nr 99 Lekatt. På halva 1700-talet flyttades den båtsmannen från Halla till Dalhem.

Nr 84 Fager tillhörde Tomte, Unsarve, Tule, Dalbo och Rantarve rote. På 1770-talet fanns en manbyggning av trä på Dalbo grund. I början av 1800-talet fanns båtsmanstorpet på Unsarve grund. 1853 skulle ett nytt båtsmanstorp för Fager vara färdigt längs vägen mellan Dalbo och Tule. Det försvann vid laga skiftet 1889. Kronobåtsman Fager har bara varit verksam i Halla.

Nr 85 Krejare / Hallström tillhörde Hallegårde, Broe och Möllebos rote. Tidigare var båtsmansnamnet Krejare men ändrades på halva 1800-talet till Hallström. Tjänsten flyttades på halva 1700-talet från Bara till Halla. Ett båtsmanstorp har funnits på Möllebos grund. Senare uppfördes ett nytt båtsmanstorp på Möllebos vid vägen. Det revs 1910-1915.

Båtsmännen var förlagda till Karlskrona när de inte var ute till sjöss. Hemlängtan var stor, i alla fall för Johan Petter Fager, vars brev hem till hustrun ni ser här i avskrift.

Bilder och dokument från Båtsmanstorp

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Gunnel Klasén
Föreningsredaktör för Halla Sockenförening, Bygdeband. Kan nås på: gunnel.klasen@gmail.com