Verle skola..”Storskolan”

Kategori: Skola

Lärare : Carl Andersson 1849 – 1865 ; Jöns Mauritzon 1866 – 1895 ; Alfred Hollender 1897 – 1910 ; Ester Pulsson 1910 – 1911 ; Emma Aronsson 1912 – 1913 ; C.B. Ahlquist 1913. 1917 ; Carl Östgård 1917 – 1919 ; Claes Göran Stenberg 1923 – 1963

Koordinater: 58.060637, 12.319786

Information om Verle skola..”Storskolan”

Verle skola uppfördes år 1849. Skolan lades ner 1962.

2:2 Verle skola                  Klas Göran Stenberg f 7/7 1898

Hustru:                               Kerstin Linnea Stenberg f Eklund f 19/2 1904

Vigda:                                 17/12 1930

Barn:                                   Eva Gunilla Stenberg f 3/10 1931

Kerstin Margareta Stenberg f 26/1 1934

                                           Ulla Birgitta Lovisa Stenberg f 23/7 1936

 

På 1950-talet gick klasserna 3, 4, 5 och 6 i samma klassrum.

 

ETT STUDIEBESÖK – Av Evert Högabo

En gång fick vi i Verleds folkskola göra ett studiebesök. Det var till Skaggata kvarn, där vi skulle lära oss hur det gick till när man malde säd. Vår ciceron var då Paul Lund­blad, som var mjölnare där. Året torde ha varit 1933, en vårdag. Det här var något nytt och intressant,

Vi samlades i själva kvarnvåningen. Paul började med att de­monstrera en hissanordning, som väckte ett par pojkars stora intresse. Vilket kunde ställt till med en olycka.

Paul stod uppe på den rundel under vilken kvarnstenarna låg. Han skulle just fylla på kåpan med säd. Två av pojkarna hade fastnat för hissanordningen. Signe skulle få utgöra säck. Knut lade hisslinan om livet på henne. Vad han inte såg, var att Karl-Johan fått tag i dragrepet och drog till. Signe började under vilt skrik fara mot höjden. Paul fick lyckligtvis se vad som var på gång. Slängde säcken. Havren flög ut över hela golvet. Tog ett jättesprång ut mot hisslinan och slet den från Karl-Johan. Men tappade i hastigheten greppet om linan. Signe fortsatte nu  – under vilt skrik – en bra bit upp mot taket. I ett fall på ett par meter eller mer daskade hon ned på golvet så dammet yrde. Som väl var skadade hon sig inte i fallet. Men de båda pojkarna fick sig en rejäl avhyvling. Förevisningen kunde sedan ske i lugn takt under en noga upp­sikt av Paul. Han berättade nu noga hur kvarnstenarna arbetade, hur mjölet rann ned till en säck i undervåningen. Vidare hur det i en särskild anordning siktades. Samlades upp i en säck, som med hissanordningens hjälp transporterades till övre pla­net för att avhämtas.

Vi återsamlades senare till folkskolan, där läraren Göran Stenberg förhörde oss på vad vi lärt oss. Sedan fick vi skriva en uppsats om besöket. Men ingen av oss nämnde ett ord om Signes luftfärd. Många år senare frågade GS mig om det här studiebesöket. På något sätt hade händelsen långt senare kom­mit fram till hans öron. Vi var ju då vuxna ungdomar. Jo, jag berättade om händelsen och vad som kunnat hänt om Paul inte ingripit så snabbt. Vilka som var ”förövarna” hade jag glömt (?) och nämnde aldrig deras namn.

Everth Högabo 2009.

 

Matrast i skolan – Av Everth Högabo

Ett minne, som bitit sig fast, är våra matraster i skolan.

Matsäcken, som vi medförde från hemmet, bestod av smörgås och en butelj mjölk. I skolan förvarades medförd skaffning i ett skåp i tamburen från klockan nio till ca tolv, då matrasten inträffade. Skåpet var litet, samt placerat vid söderväggen, varför det sommartid blev rätt varmt. När det var som varmast, hade smöret oftast runnit av. Ibland kunde mjölken vara ”dragen”.

Sedan gällde det att få ”stjärtutrymme” på bänkarna i tamburen. På väggarna ovanför bänkarna förvarades våra ytterkläder. Varför det vintertid blev rätt lite utrymme. Tamburen var oeldad både på Stommen och i Verle. Hur det var i Livered vet jag inte, troligen lika.

Vi kunde självfallet inte undgå att se hur de andra barnens skaffning såg ut. Jag minns alltför väl, hur det fanns kamrater som sökte dölja sina smörgåsar för insyn därför att det saknades pålägg. Jag tyckte det var fasansfullt. Ingen hade ”finbröd”. En flicka rönte en viss uppmärksamhet. Hon hade ”moderniteten” en termos med varm choklad. Toppen lyx tyckte vi.

Sommartid brukade vi sitta ute på en berghäll och äta. Då fick vi i alla fall plats  I kapprummet fanns ett tvättfat och en hink med vatten samt en handduk. Detta räckte ju inte till handtvätt för oss alla, vare sig före eller efter måltiden. Till det hela kom alltid att vara först med ätandet. Vilket medförde slarv.

Tänk om vi hade fått gå in i en varm lokal, blivit serverade färdiglagad mat samt sitta vid ett bord och äta. Nej, den seden var inte uppfunnen då!

Ibland kunde det inträffa att vi pojkar rök ihop och slogs under matrasten. Då for ”mackorna” oftast utefter golvet.

Evert Högabo

 


Bilder och dokument från Verle skola..”Storskolan”

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Åke Karlsson
Åke Karlsson Bygdebandsredaktör för Hålanda hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Hålanda är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0520-668384, eller skriva till mig på adressen akmt43@gmail.com