Möcklö

Kategori: By

Möcklö är en halvö med broförbindelse ut i östra skärgårdens ö-samling Senoren, Sturkö, Tjurkö. På Möcklö är bebyggelsen ursprungligen samlad i två byar: Östra och Västra Möcklö. De behandlas som en by här.

Visa karta
Möcklö
Koordinater: 56.148896, 15.760746

Information om Möcklö

Av det gamla namnet kan vi anta att Möcklö (Möckle, Möckelöhn m.m.) – som betyder ”den stora ön” en gång i tiden varit en ö. Det finns 1600-talskartor som visar Möcklö som en ö, men det är inte så troligt att sjön gick runt hela Möcklö så pass sent i tiden. Det är snarare kartritarens gissningar och antaganden som ritat en ö, tack vare namnet. Man har hittat många fornlämningar såsom stenyxor och rester av boplatser på Möcklö, och man tror det varit befolkat sedan urminnes tider. Det senaste fyndet hittades i november 2015 i Klockarmarken norr om Karlsberg. En del av en stridsyxa från stenåldern hade grävlingen varit snäll att skotta fram i sanden när den byggde sitt nya gryt.

Den namngivna befolkningen finns i arkivmaterial från tiden då Blekinge var danskt, då Möcklö hade 9 gårdar i den så kallade decimantlängden.


Bildgallerier från Möcklö

Visa fler bildgallerier från Möcklö ›


Bilder och dokument från Möcklö

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Sara Rönér Janicke
Släkt- och hembygdsforskare som brinner för vardagen och människorna som levde före oss. Ansvarar för ÖBHs Bygdebandssatsning och började med städning och organisering av föreningens område på Bygdeband i januari 2016. Kontakt: obhbygdeband@gmail.com