Senoren

Kategori: Ö

Ön har sedan gammalt 3 byar: Torp, Västernäs och Östernäs. Torp har sedan fått utlöparna Målarna och Ekenäs – och Östernäs har Värpet.

Koordinater: 56.126287, 15.744985

Information om Senoren

Byar:

Östernäs
Torp
med Målarna
Ekenäs
Västernäs

Senorens historia

Ön där den danske kungen Valdemar Atterdag hade en kungsgård redan på 1200-talet. Fast då kallades ön Sinhorn. Men Valdemar var långt ifrån den förste som intog ön, det vittnar våra fornlämningar om. Här finns boplatser från stenåldern, gravfält från järnåldern och – det märkligaste av allt – guldbrakteaten, ett runt platt hängsmycke, tillverkat på 400-talet i sydöstra Europa och nu förvarat i Guldrummet på Historiska museet i Stockholm.

I Torp kan du klättra upp på utkiksberget Bötet, där förr eldarna tändes om fara hotade. Därifrån har du en fantastisk utsikt över skärgården. I Torp låg Senorens tegelbruk för 150 år sedan.
I Östernäs kan du ta en tur ner till den gamla ångbåtsbryggan och sedan vandra ut i den vackra Kalvabacken, där du stöter på minnen från stenhuggeriets dagar.
I Västernäs vandrar du västerut, förbi den gamla fina båtsmansstugan, Buskastugan, förbi gravfält och betesängar bort till Kumla, där förr ett jättelikt sjömärke, Båckenet, reste sig. Nedanför svallar stadsfjärden med sina små holmar och skär ända in till Karlskrona.
Svalka dig sedan med ett härligt bad i Sandvik på Ekenäs!


den eminenta beskrivningen av hemön är skriven av hembygdsforskaren Eva Mårtensson Kangeman och lånad med hennes tillåtelse.

Senorens båtsmän

Den 21 oktober 1836 råkade Senoren ut för en stor tragedi. Flera av öns båtsmän var på väg hem till ön, men båten stötte på ett skär i Norrevik och tippade båten så att alla föll i vattnet. 7 båtsmän och en piga drunknade och en kvinna lär ha överlevt tack vare att hon kunde flyta in till land på sina kjolar som blev fulla med luft. Olyckan påverkade livet på ön länge. Man skjöt till och med upp skiftesförhandlingarna ett par år för att ön var i chock efter det som hänt.

Det var båtsmännen Anders Bram, Sven Hägg och hans far Nils Senor, Per Stockfisk, Peter Senor och hans syster Elin, Pål Bergstrand och Måns Vev som drunknade i olyckan.

Dödboken Ramdala 1836, källa Arkiv Digital.


Bilder och dokument från Senoren

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Sara Rönér Janicke
Släkt- och hembygdsforskare som brinner för vardagen och människorna som levde före oss. Ansvarar för ÖBHs Bygdebandssatsning och började med städning och organisering av föreningens område på Bygdeband i januari 2016. Kontakt: obhbygdeband@gmail.com