Torshälla stadsförsamling

Kategori: Församling

Koordinater: 59.421764, 16.468677

Information om Torshälla stadsförsamling

Välkommen till Torshällas del av Bygdeband

Bygdeband är under ständig utveckling. Vi arbetar just nu med att komplettera informationen om redan inlagda bilder, och tar tacksamt emot hjälp med att identifiera personer, aktiviteter och platser. Skicka gärna information, tips och kommentarer till info@sanktolofsgille.se


Att hitta rätt bland all information

Nu när du kommit till Torshällas, och S:t Olof Gilles, del av Bygdeband söker du dig vidare genom att antingen klicka på någon av rubrikerna i högerspalten under ”Platser i Torshälla Stadsförsamling” eller genom att scrolla längst ner på sidan där du får fram motsvarande information genom att klicka på kartan. All information i Bygdeband är sparad under en ”Plats”, vilket i vårt fall oftast är ett kvartersnamn.

Om du enkelt vill flytta dig mellan olika nivåer kan du klicka på någon av de blå texterna/länkarna som alltid finns i fältet ovanför rubriken; de visar också var du befinner dig i strukturen. Hem   Sverige   Södermanlands län   Eskilstuna kommun   Torshälla stadsförsamling

Sökrutan längst upp till höger letar bland all information som lagts in i Bygdeband; ett tips är att markera rutan ”Sök endast i Torshälla hembygdsförening S:t Olofs Gille” när du använder den funktionen.

I Bildgallerierna är bilder samlade utifrån olika teman, oavsett på vilken plats de hör hemma.


Boenden är dokumenterade för de äldsta gårdarna

Uppgifterna om boenden i de 100 äldsta gårdarna, som alla utom två fanns i gamla Torshälla, är hämtade från husförhörslängder från åren 1782 – 1896. Gårdsnumreringen utgår från Grafs karta från 1783.
På kartan ”Torshälla Stads Östra jord”, daterad 1900, finns gårdarna nummer 101 – 150, alla på östra sidan om Torshällaån. Uppgifter om boenden på dessa gårdar kommer från församlingsböcker från åren 1896 – 1930.

Eftersom uppgifterna är avskrifter från kyrkoböckerna reserverar vi oss för eventuella feltolkningar och skrivfel, och hänvisar vid tveksamheter till källan.

Den som inte känner till kvarteret, eller gårdens nummer, och söker information om boenden i någon av de äldsta gårdarna kan i många fall komma rätt genom att ange gatuadressen i sökrutan.


Torshälla lands- och stadsförsamling och Torshälla Stad
Läs om  Torshälla stad som fick sina stadsprivilegier 1317.
I dokumentet Om Torshälla församling kan du läsa om Torshälla landsförsamling som bildades år 1862 och som blev Hällby församling 1962. Kanske  finns det intressant information som lagts in i Bygdeband av  Hällbybrunns hembygdsförening?!

Vy från Holmberget 1880 tal

Vy från Holmberget 1880 tal


Torshälla hembygdsförening S:t Olofs Gille
Bygdebandsgruppen


Bildgallerier från Torshälla stadsförsamling

Visa fler bildgallerier från Torshälla stadsförsamling ›


Bilder och dokument från Torshälla stadsförsamling

Visa fler bilder & dokument ›


Hembygdsföreningar

Visa fler hembygdsföreningar ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Lilian Andersson