Ekebergsvägen 29

Kategori: Industriell verksamhet

HB Elby Automatik, Hörsås 14:5

Visa karta
Ekebergsvägen 29
Koordinater: 56.820839, 12.733261

Information om Ekebergsvägen 29

Ett av de företag som växte upp vid sidan av de stora företagen i Getinge är Elbyrån. Verksamheten startades av Bertil Carlsson i början av 1940-talet. Den första lokalen hade han inrett i sin bostad. Den snabba utvecklingen inom elbranschen efter andra världskriget ledde till att den lokalen snart blev för trång. I början av 1950-talet flyttades verksamheten till en fastighet vid Storgatan. I de lokalerna inrymdes, förutom reparations- och lager utrymmen även en butik med försäljning av hushållsutrustning, kylar och frysar samt radio- och TV apparater.

Utvecklingen inom elbranschen gick allt snabbare. 1971 flyttades verksamheten till nybyggda lokaler på det nya industriområdet. Två år tidigare hade företaget även tagit över den verksamhet Gustaf Andersson drev i elbranschen.

Efter inflyttningen i de nya lokalerna startade sonen Jan Carlsson 1979 tillverkning av automatiska relästationer och automatik-skåp – produkter som spreds över hela landet.

Elinstallationerna togs över av Bertils son Sven Carlsson 1985.

´Tilläggas kan att Lennart Johansson, bördig från Steninge, under några år drev en elfirma i Getinge.

Fastigheten såld till Getinge ABTillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Gunvor Holmgren
Inmatare Getinge Hembygdsförening. Vi är tacksamma om du vill tillägga något eller har sett något som är fel. Hör gärna av dej på telefon 0705/625302 eller mail gunvor_holmgren@telia.se