Östra Härad

Kategori: Föreningsverksamhet

Östra Blekinge Hembygdsförening omfattar 5 av socknarna i Östra Härad i Blekinge. Här kan du läsa mer om lite olika material vi använder vid vårt arbete med vår Bygdebandsavdelning för Östra Blekinge hembygdsförening.

Visa karta
Östra Härad
Koordinater: 56.185788, 15.848336

Information om Östra Härad

Östra delen av Blekinge bildar Östra härad med 10 socknar. Vår förening omfattar 5(6) av dessa. Söker du andra delar av Östra härad i Blekinge finns även Rödeby hembygdsförening här på Bygdeband. Lyckeby, Lösen och Augerums socknar är inte representerade här.

Våra skrifter

Genom föreningens historia har åtskilliga skrifter om området och olika verksamhetsområdens publicerats och finns till salu hos Hembygdsföreningen. Dessa hämtar vi information ifrån för sammanfattningar här på sidan.

Sveriges bebyggelse och andra bebyggelseverk

Boken Sveriges bebyggelse (förkortat SveB) från 1946 är en viktig källa för fastighetsbeteckningar och historik generellt. Vi skulle givetvis kunnat lägga in allt ur detta praktverk, men vi fokuserar på det dokumentationsarbete föreningen genomfört i första hand och kompletterar med övrig bebyggelselitteratur i mån av tid. För gårdarna har vi även tillgång till Sveriges Gods och Gårdar (1938), Blekinge Läns Bebyggelse (1965) och Gods och gårdar Blekinge (2000)

Stig i Lomman

Nämnvärt är även Stig Karlssons ”Stig i Lomman” böcker om byar runt Ramdala. Mycket av Stigs material är redan inmatat, och ska gås igenom och göras tydligare. Föreningen har fått donerat underlag och original till Stigs utgivna böcker samt material till ytterligare bygenomgångar av Stig, som gjorde ett fantastiskt arbete med sin hembygdsforskning, långt före digitaliserade kyrkböcker – och datorer!

Häradsekonomiska kartan – ”Gamla Ekonomen”

Till vår hjälp i arbetet med Bygdeband utgår vi ifrån den Häradsekonomiska kartan som en slags baslinje för vårt område. ”Gamla ekonomen” som den också kallas är ett detaljerat tidsdokument som det dessutom kommit ut beskrivningshäften. I beskrivningarna får man förklaring på alla röda siffror man ser på kartorna och de är till stor hjälp att beskriva vilka fastigheter som fanns då vid tiden runt första världskriget.

Den häradsekonomiska kartan finns fritt tillgänglig via Lantmäteriets webbplats och Historiska kartor. För att hitta kartorna för vårt område är det enklast att använda den eminenta webbplatsen Ostkantens direktlänkar till Häradsekonomiska kartdelarna: Ostkanten – Blekinge – Socknar.

Bladen finns även tillgängliga via SUs Kartrummet.

Vill du leta upp kartorna själv gård du till Lantmäteriets webbplats, väljer fliken Kartor… och sedan fliken Historiska kartor. Nere i den blå rutan ”Självservice” finns sedan länk till de historiska kartorna, samt info du kan behöva för att titta på kartorna. Sedan väljer du länken Avancerad sökning och får upp ett antal val på olika kartsorter. Arkivet heter Rikets allmänna kartverks arkiv och Kartserien är Häradsekonomiska kartan. Län Blekinge i vårt fall. Sen blir det lite krångligt att hitta rätt kartblad, men följande kartor berör vårt område. Det finns en liten hörna av en socken på ett av kartbladen åt Lyckebyhållet också, men då den bara innehåller terräng tog vi inte med den här. Kartbeteckningar:

 • J112-4-42 Granhult
 • J112-4-43 Kristianopel
 • J112-4-44 Bredaviksudde
 • J112-4-45 Törnåkra
 • J112-4-46 Jämjö
 • J112-4-47 Lyckeby
 • J112-4-48 Karlskrona
 • J112-4-49 Uttorps böte
 • J112-4-50 Torhamn
 • J112-4-51 Långenabben
 • J112-4-52 Utlängan
 • J112-4-53 Utklipporna

(Varför gör vi inte direktlänkar? Under tiden jag studerat de historiska kartorna har lantmäteriet bytt sökvägssystem 2 gånger, och de står inför ett nytt systembyte snart för att byta ut DjVu-behovet. Då kanske vi uppdaterar med direktlänkar. Tills vidare rekommenderas Ostkanten ovan! /Sara, RJ 2016-06)


Bildgallerier från Östra Härad

Visa fler bildgallerier från Östra Härad ›


Bilder och dokument från Östra Härad

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Sara Rönér Janicke
Släkt- och hembygdsforskare som brinner för vardagen och människorna som levde före oss. Ansvarar för ÖBHs Bygdebandssatsning och började med städning och organisering av föreningens område på Bygdeband i januari 2016. Kontakt: obhbygdeband@gmail.com