Lekstugan i Nybyparken

Kategori: Fritidshus

Koordinater: 59.420697, 16.463656

Information om Lekstugan i Nybyparken

.

Lekstugan i Nybyparken lät brukspatron Gunnar Liberg bygga 1918 med två våningar åt sina döttrar efter ritningar av den engelske arkitekten Spaton. Den nedre våningen består av ett rum och kök och den övre av en hall och ett sovrum. Möblerna, i barnstorlek, var ritade av en konstnär vid namn von Dardel. Lekstugan, som med tiden blev ganska förfallen, förvärvades och återställdes i sitt ursprungliga skick på 1970-talet av Hjalmar Björklund, ekonomidirektör vid Nyby Bruk.

När Fastighetstidningen skulle kora 1900-talets ”fastighet” fanns Nyby lekstuga med bland de tjugo bästa förslagen tillsammans med bland andra Eiffeltornet, Globen, Lutande tornet i Pisa och Ishotellet i Jukkasjärvi.

……………

Nybyparken 5:8
Lekstuga i östra delen av Nybyparken. Byggd av brädor och klädd med rödfärgad, liggande fasspontpanel, vita knutar och mångspröjsade fönster. Slaggstenssockel, utkragad övervåning och mansardtak täckt med enkupigt tegel. På västra sidan finns ett utbyggt vindfång med brutet tak och på motsatta sidan ett mångkantigt trapphus.

Invändigt är den ursprungliga inredningen bevarad med järnspis, öppen spis, möbler etc allt i miniatyrformat. Nybybruks ägare Gunnar Liberg lät uppföra den åt sina döttrar någon gång på 1920-talet.
Lekstugan i Nybyparken är en av Torshällas märkligaste byggnader.

Texten är hämtad från Bevarandeplan för värdefulla miljöer.
Antagen av kommunfullmäktige 1994-02-24Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Lilian Andersson