Hällestad kyrka

Kategori: Kyrka

Visa karta
Hällestad kyrka
Koordinater: 58.741807, 15.575955

Information om Hällestad kyrka

Hällestad första kyrka byggdes troligen på 1200-talet. Man vet att den plundrades av danskarna under Erik XIV:s tid. Kyrkan förstördes av brand år 1726. Vid eldsvådan brann även prästgården, som låg på samma sida av ån som kyrkan.

Ny kyrka uppfördes och en fristående klockstapel. Även den kyrkan eldhärjades, den 23 januari 1893 tog ”den röde hanen” över kyrkobyggnaden. Klockstapeln räddades. Det beslutades att uppföra en ny kyrka, den skulle förses med klocktorn. Det 53 meter höga tornet rymmer de bägge klockorna som ringer till gudstjänst.

Den nuvarande kyrkan byggdes åren 1893-1895. Den är byggd som korskyrka i gotisk stil med de typiska spetsbågarna i alla valv. Den byggdes med plats för omkring 900 besökare. Sedan bänkarna i sidoskeppet tagits bort finns idag omkring hälften av sittplatser.

Vid branden 1893 kunde inte mycket räddas. Timglaset på predikstolen och två stora mässingsljusstakar i koret samt ljusplåtar i korabsiden är från den gamla kyrkan. Även dopfunten som nuförtiden står framme vid koret, undkom lågornas rov. Dopfunten tillverkades vid mässingsbruket i Norrköping år 1660.

Altarskåpet är en skapelse av bildhuggare Blom från Arboga. Linköpingskonstnären Johan Krouthén har målat de fem bilderna i altarskåpet samt utfört takmålningarna i koret.

Den fristående klockstapeln skänktes år 1894 till Skansen, friluftsmuseet med djurpark på Djurgården i Stockholm. Där står den som ett ståtligt monument över gången tid i Hällestad. Stapeln är med sina 40,5 meter en av Sveriges högsta klockstaplar, stapeln byggdes 1732-33 av byggmästare Uhrberg. Den ringer in nyåret för besökare och TV-tittare i samband med att dikten, Nyårsklockan uppläses traditionsenligt vid tolvslaget.

Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten…

 


Bilder och dokument från Hällestad kyrka

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

bb2