Kullens kvarn

Kategori: Kvarn

Sturkö Samhällsförening har givit ut en skrift som heter Kullens Kvarn
på Sturkö. Skriften ger en historisk återblick om kvarnen samt arbetet
med restuareringen.

Visa karta
Kullens kvarn
Koordinater: 56.112827, 15.681738

Information om Kullens kvarn

Kvarnen som möter en när man passerat Bredavik är idag en imponerande syn. Den finns med som ett av hembygdsföreningens Besöksmål och har där nummer  29

Läs mer om kvarnens historia under våra Besöksmål >>

Med tanke på den stora befolkningsökningen på Sturkö som följde med stenindustrin i slutet av1800-talet, är det inte konstigt att Anton Månsson började planera för en kvarn med större kapacitet.
På 40 år, 1870­ till 1910, fördubblades öns befolkning, från 1 061 till 2 136 personer. Nog skulle det bli efterfrågan på mjöl alltid!

Kvarnen ser väl ganska ”skånsk” ut vilket kanske beror på att kvarnbyggaren var från skånska Gärsnäs.

Kvarnen var i början på 1980-talet svårt förfallen men genom en fantastisk insats från Sturkö Samhällsförening, öborna och en rad lokala företag har kvarnen idag återställts till det fina skick den är idag.

I sin berättelse ”Den gamla kvarnens historia” skriver Anna Israelsson under signaturen ”AKI” bl.a. följande:

Den höga, massiva sockeln var arbetsresultatet av de skickliga stenhuggare, som då fanns på ön och murarens, Petter Jonasson från Torhamn, som stod för mureriet. Stenfoten är så inrättad, att mäldlassen körde in under kvarnen och därifrån hissades upp i själva kvarnbyggnaden. Kvarnen stod färdig omkring år 1900, men börja­de planläggas långt i förväg. Kvarnbyggare Karl Sjögren från Gärsnäs i Skåne gjorde åtskilliga besök i och för underhandlingar med blivande ägaren.

Foto: Möjligen ett av de allra första korten av Kullens Kvarn har använts som vykort och är poststämplat den 13 augusti 1905.

Artiklar

Sturkö Kvarn 100 år 1901-2001 SB 76-2001 s.24Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Sara Rönér Janicke
Släkt- och hembygdsforskare som brinner för vardagen och människorna som levde före oss. Ansvarar för ÖBHs Bygdebandssatsning och började med städning och organisering av föreningens område på Bygdeband i januari 2016. Kontakt: obhbygdeband@gmail.com