Östentorp, Kusks torp (Kuskelyckan)..(Björkliden)

Kategori: Torp

Skylt nr : 134 Kuskelyckan ligger invid Brattlöfs (Östentorp 1:15)

Koordinater: 58.057447, 12.272758

Information om Östentorp, Kusks torp (Kuskelyckan)..(Björkliden)

Kuskelyckan ligger invid Brattlöfs (Östentorp 1:15)

 

Kusken – Av Everth Högabo

”De va en vilder en.”

Detta är ett uttryck efter min farfar Carl-Johan Andersson i Höga. Flera har besannat den uppgiften.

Båtsmän med namnet Kusk, skulle ha varit beställningshavare för båtsmansstom nr 30 Östentorp, fram till ca 1890. Se HSb sid 351. Den person det gäller skulle enligt vad som berättats ha varit speciellt ”oregerlig” av sig. Han gick under benämningen ”Kusk-Anders”.

Jag skall börja med ett utdrag ur min fader Otto L Karlssons 200-sidiga anteckningar.

Lars Eriksson från Fale-Damm var duktig på att spjälka benbrott och var dessutom humoristisk, glad och skämtsam. Men han kunde även ta sker och ting på allvar när så erfordrades. Han kom en gång till ett litet ställe på Stommens ägor, där mannen i fyllan och villan slagit armen av hustrun, varför hon bar armen i band. Även nu var mannen otidig och hotade henne med stryk. Men detta skulle han inte ha gjort i Lars närvaro. Han tog en träpåk, som stod vrån, fattade mannen i nackskinnet och fick omkull honom på golvet med baksidan uppåt. ”Här skall du få för den avslagna armen” sa han, och bankade på med påken. Sedan vände Lars honom på rygg och sade: ”nu skall du få lite till på den andra sidan med”. Så bankade han på lite på den sidan också. Enligt vad min far sa senare låg Kusk-Anders till sängs ett tag efteråt. Det hade tydligen blivit en rejäl omgång.

Följande episod berättade min farfar flera gånger: ”En gång kom jag in på gården i Långetorp (Stommen 1:3-4) dit hustrun tagit sin tillflykt. Då stod Kusk-Anders ute på trappan, med ett litet barn. Han tog tag i änden på lindan och slängde barnet rätt ut på gården. Som väl var lindan väl hopsatt, så barnet for inte så långt bort. Men slog sig nog för det skrek så gällt. Kusken sprang in. ”Sedan gav jag honom ett riktigt rejält böste. Han gick då inte upp den dagen.”

Evert HögaboTillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Åke Karlsson
Åke Karlsson Bygdebandsredaktör för Hålanda hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Hålanda är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0520-668384, eller skriva till mig på adressen akmt43@gmail.com