Börstorp

Kategori: Arbetarbostad

Visa karta
Börstorp
Koordinater: 59.014620, 15.578119

Information om Börstorp

1901  JTG/SC Bostadsbrist, främst p.g.a. ökade anspråk på rymligare och bättre bostäder. Börstorp uppföres. 9 dubbletter och 2 enkelrum. Uthus, källare och svinhus. En rökugn som stod på tomten måste rivas, ny uppfördes vid Nedre bruket. (Norr om nuvarande ladugården ner mot kärret. Finns fortfarande ganska intakt år 2007 med järnkrokarna kvar i taket, endast dörren saknas. Ugnen är uppmurad av slaggsten. Sofi och Oskar Hagman hade ansvaret för rökningen. De bodde i Kratorp. De övertog uppdraget efter Sofis mor, som bodde i Nedre bruket.)
1904  JTG Norr om Börstorp uppfördes ett färdstall, ”fästallet”. Torgplats har iordningställts för försäljning en dag varje månad av matvaror, lantmannaprodukter och hemslöjd.
 ÅB Börstorps uthus och källare finns fortfarande kvar. Uthuset hade bodar på södersidan och vedbodar på norrsidan, nu ombyggt till garage. Svinhuset låg norr om bodarna och var lika långt. I vardera änden på svinhuset fanns ett dass med två fjöl i varje.
 ÅB ”Fästallet” låg mitt för svinhuset norr om nuvarande Gjutarvägen. Hade 4-5 enkeldörrar med plats för två hästar i varje. Längst till väster var det dubbeldörrar och det var där oxarna skulle stå.
 ÅB/SC När jag växte upp var det sällan som stallet användes. Någon gång var det en förtennare som hade sin häst där, en annan gång hade zigenare sitt läger på fotbollsplan och då stod deras hästar i stallet. Revs troligen i slutet på 1940-talet.
 ÅB I början på ”vedbackavägen” hade börstorparna sina hönshus, små lekstugestora hus med en nätgård utanför. Egnahemmen hade också sina hönsgårdar efter samma väg. De som bodde på norra sidan om vägen hade sina hönshus i uthuset med en nätgård utanför. På södra sidan om vägen var det fristående hus liknande börstorparnas.

Bilder och dokument från Börstorp

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Elisabet Broms
Föreningsredaktör för Brevens bruks hembygdsförening på Bygdeband. Om du har några rättelser eller kompletteringar, hör av dig till mig på broms.hogsjo@gmail.com.