Lerviken

Kategori: By

Lerviken brukar av gammal tradition indelas i tre bebyggelsegrupper: Funk-gårdarna längst i norr efter vägen mot Dalkarlsnäs, Drak-gårdarna i öster mellan Sävtjärn och Lertjärn samt Mårs-gårdarna på markerna mot Dalkarlen.

Koordinater: 60.322255, 15.779169

Information om Lerviken

De tre Funkgårdarna härrör alla från Lars Olofsson Funk (ca 1614-1669). Varifrån hans tillnamn kommer är inte bekant. Namnet är mest bekant genom den bruksägardynasti. som bland annat ägde Garpenberg och Avesta, men på 1600-talet även Lövåsens silververk i Stora Skedvi samt Nisshyttan. Det troligaste är väl att Lars var var anställd av någon av ”Funkarna”, eller att gården i Lerviken en gång ägts av någon av dem.

Norr om soldaten Öhmans tomt, på andra sidan vägen hade skomakaren Anders Gustaf Lindgren (1829-1885) sitt torp på ofri grund. Gamla bybor minns ”Lindgrens tomta”.

Ett annat torp utan tillhörande jord var Jan-Olovs, där Jan-Olov Gabrielsson (1802-1857) och senare hans änka med barn bodde. Jan-Olov var född i Funkens i byn. Vid gamla byvägen mot Gessån, söder om Mårs ligger ett litet hus nära kraftledningen. Detta är platsen för detta torp.

Karin Tallberg i Fahlholms minns att hennes far Carl-Gustaf Fahlholm talade om ett litet torpställe, kallat Knippels, men detta har inte gått att hitta i handlingarna.

Utdrag ur Sätersmeden nr 3 1995, Leif Olofsson.


Bilder och dokument från Lerviken

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

bb2