Värdshuset

Kategori: Arbetarbostad

Koordinater: 59.012560, 15.582100

Information om Värdshuset

1831-33  JAA Ett 60 alnar (35,6 m) långt bostadshus uppföres plus ladugård med 16 avdelningar. Stenhuset (Värdshuset) färdigt 1833. Förutom bostäder finns där skol- och kyrksal. Kohus byggs för värdshusvärden. Skollärare tillika brukspredikant anställs, magister Lars Melin. Gudstjänst var 14:de dag. Sparbank öppnas i värdshuset, 5 % ränta. Ej någon större succé första året. Ordningsstadga utfärdas. Böter för den som bryter däremot. Böterna och kollekten från gudstjänsterna sätts in på Sparbanken och skall gå till ålderstigna och fattiga.
1841  JAA Ny vattenränna av järn till övre hammarsmedjan. Berg sprängs bort och hus byggs för blåsmaskiner till smedjan [Ritkontoret?]. Oljeslageri i blåsmaskinshuset, drivs med samma järnhjul som svarvstolarna i modellverkstaden [i Värdshuset]. Ny axelledning under jord från hjulet till svarvstolarna. Sprängning vid värdshuset. Träbockarna som tidigare bar upp ledningen har börjat ruttna.
1905/07  JTG Den gamla modellverkstaden samt den under densamma belägna uppsättningsverkstaden i Värdshuset omändras till 6 mindre bostadslägenheter, 1 rum och kök. Mat- och vedbodar i en länga för samtliga 17 lägenheter byggs. Källarbyggnad uppfördes 1906.
1924  CG/ÅB Inrett och omändrat en arbetarlägenhet till bostad åt barnmorskan. (I Värdshuset. Barnmorskan var Lydia Haglund Sörkvist.)
1962  NA Värdshuset byggs om och moderniseras. Från att tidigare varit lägenheter på ett rum och kök blir det nu 7 trerummare. På vindsvåningen 4 st. enkelrum + kokvrå. Uppvärmning från värmecentralen i masugnen.
2003  ÅB/SC Röda byggningarna och Värdshuset renoveras. Nytt tegel på taken, trä och puts målas. Snedtak över Värdshusets portar på långsidan. Centralantenn och parabol på varje hus i stället för den skog av antenner som var följden av att varje lägenhet hade sin egen antenn.
2005  ÅB 2004-2006. Flera av lägenheterna i Börstorp och Värdshuset har totalrenoverats och fått en mycket hög och modern standard.

 Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Elisabet Broms
Föreningsredaktör för Brevens bruks hembygdsförening på Bygdeband. Om du har några rättelser eller kompletteringar, hör av dig till mig på broms.hogsjo@gmail.com.