Kratorp

Kategori: Arbetarbostad

Visa karta
Kratorp
Koordinater: 59.016725, 15.578849

Information om Kratorp

1907  JTG/  ÅB Arbetarbostad i Lugnehagen byggs (Kratorp). 8 dubbletter + 4 enkelrum + uthus. Huset är byggt av stående timmer. Min far Herman Broms berättade att väggarna monterades ihop liggande på marken, restes (hur?) och sammanfogades. Bodarna/vedbodarna finns fortfarande kvar. Svinhuset låg nedanför vedbodarna, dasset norr om svinhuset, 2 dörrar med 2 fjöl i varje. Brunnen med pump låg norr om dasset.
1980  SC Bystad fideikommiss omvandlades 1979 till fideikommissaktiebolaget Brevens Bruk AB. Denna förändring möjliggjorde en utförsäljning av en del byggnader och torp. Det var Domänverkets dotterbolag Credentia som köpte några av husen på bruket plus de flesta torpen som Breven ägde.
1980  SC Husen på bruket som såldes var Flottbo, Trasbo, Kaklösa, Kratorp, Restaurangen och de tre första husen på Smedvägen/Raddan. Det var Credentias dotterbolag Magnus Idar AB som ombesörjde försäljningen till de nya ägarna. I Flottbo, Trasbo och Kratorp bildades bostadsrättsföreningar: Brf. Stenhuset 1, Brf. Trasbo, Brf. Kratorp.

Bilder och dokument från Kratorp

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Elisabet Broms
Föreningsredaktör för Brevens bruks hembygdsförening på Bygdeband. Om du har några rättelser eller kompletteringar, hör av dig till mig på broms.hogsjo@gmail.com.