Brevensgården

Kategori: Folkets Hus

Koordinater: 59.015449, 15.579975

Information om Brevensgården

1958  ÅB På nyåret 1953-54 stormfälldes stora mängder skog på Brevens marker. De pengar som kom in på grund av den extra avverkningen sattes i en stiftelse, Brevens Bruks personalstiftelse. Stiftelsen bygger några år senare Brevensgården, som invigs 1958. Arkitekt Gunnar Hållén har ritat byggnaden och Byggnadsfirma Karlsson & Wingesjö har svarat för uppförandet. Första föreståndarparet var Elsa och Ragnar Fagerlund, som också öppnade affär i södra delen av Värdshuset vid Korsvägen. 1964 flyttade Elsa och Ragnar till Örebro. Biografmaskinist var Nils Ferm. Första gäst i gästrummen på övervåningen var Gabriel Grefberg, brukspredikant 1917 – 1919
1958  KK Katrineholms-Kuriren lördagen den 30 augusti 1958: I går kväll invigdes den ståtliga Brevensgården i Brevens bruk, som inrymmer lokaler av skiftande karaktär. Bl.a. finns hobbyrum i källaren med spel och andra förströelser.
1958  KK Maken till gåva det lilla Brevens bruk och Askers kommun i övrigt fått genom tillkomsten av Brevensgården har man nog svårt att finna motstycke till. Här har framförallt brukets folk fått både samlingslokaler av olika slag och ett värdshus med matservering, kafé och uthyrningsrum för gästande folk i Breven. Och det fina med Brevensgårdens tillkomst är att den helt uppförts av Brevens Bruks Personalstiftelse utan varken Askers kommun eller staten behövt lägga till ett enda öre i anslag. Brevensgården blir förvisso ett vackert äreminne för dess tillskyndare friherre Carl Gripenstedt som vältalaren Vilhelm Carlsson från grannkommunen Sköllersta träffande uttryckte det.
1975  NA Brevensgårdens föreståndare heter Göta Jonsson.
1979  NA Brevens Bruks personalstiftelse överlåter Brevensgården till en nybildad Folketshusförening med Britta Lilja som ordförande.
1994  BB Den 9 september  1994 arrangerar Carl Gripenstedt och Peter Flack den första Skrattrevyn till förmån för Brevensgårdens upprustning. Revyerna fortsatte sedan varje år fram till och med 2001.
2000  ÅB Efter omfattande renovering invigs Brevensgården den 22 mars 2000 av Peter Flack med landshövding Gerd Engman och Carl Gripenstedt som medhjälpare. I början av juni tar Miguel Martinez hand om restaurang, pub och butik.


Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Elisabet Broms
Föreningsredaktör för Brevens bruks hembygdsförening på Bygdeband. Om du har några rättelser eller kompletteringar, hör av dig till mig på broms.hogsjo@gmail.com.