Eckerstalägret

Kategori: Bebyggelselämning

Visa karta
Eckerstalägret
Koordinater: 58.865796, 16.607420

Information om Eckerstalägret

Under kriget ockuperades Norge av tyskarna. Sverige beslutade att hjälpa norrmännen med militär utbildning och utrustning. Totalt var det ca 12000 man som utbildades i Sverige varav ca 1000 man kom till anläggningen Eckersta. Det fanns ytterligare 17 liknande anläggningar i landet.  Anläggningen startades upp 1944 och det var till slut ett 30-tal baracker. Hela den här utbildningen var naturligtvis mycket hemlig eftersom tyskarna naturligtvis inte skulle gilla det.

Den 7 maj 1945 avslutades kriget och de norrmän som var här återvände till Norge för att hjälpa till med att få landet att fungera efter kriget. Eckersta tömdes nu snabbt på folk.

Eckersta blev nu inte tomt så länge för nu övertogs lägret av Statens utläningskommision för att ta hand om kvinnor som befriats från koncentrationslägren i Tyskland. Det kom ca 15000 fångar till Eckersta och ytterligare 4 läger.

1946 lämnade de sista människorna lägret och barackerna revs och marken återställes.


Bilder och dokument från Eckerstalägret

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Teddy Munkesjö
Jag är föreningsredaktör för Vrena och Husby-Oppunda hembygdsförening. Om du har information om bilder eller platser som passar i Bygdeband är du mycket välkommen att kontakta mig. Tel: 0705 49 75 63 eller skriv till mig på adressen teddy.munkesjo@gmail.com.