Handelshuset Klockaregården

Kategori: Affärslokal

Visa karta
Handelshuset Klockaregården
Koordinater: 57.122466, 13.245048

Information om Handelshuset Klockaregården

Enligt hembygdsboken ska här ha drivits handel tidigt då läraren A.M. Andersson inrymde handelsvaror i det som då var hans bostad. I början på 1880-talet kom unge mannen K.L. Cridoff och uppförde en handelslägenhet och där han drev lanthandel i ett 10-tal år innan han i stället beslutade sig för att prova lyckan i Amerika.

I stället tog i oktober år 1890 Emanuel Johansson över lanthandeln. Han var född 1857 i Eskeryd, Långaryd och hade där tidigare drivit såg och kvarn samt lanthandel. Han hade hustru och sex barn och så småningom föddes ytterligare fyra barn i Södra Hestra. Hustrun dog tidigt och Emanuel var nu ensam med tio barn och en lanthandel. Hustruns syster Ida ryckte in och hjälpte till och så småningom gifte sig Emanuel och Ida.

Ida kom att kallas och blev ihågkommen som ”moster Ida” för gemene man i Södra Hestra och hon var ett känt ansikte för församlingsborna. Handeln skötte mönstergillt och med stor omsorg av de båda makarna. All handel skedde över disk så som i gamla tider och många minns med nostalgi den lilla affären med disken och alla hyllor och lådor.

Handelslägenheten togs så småningom över av barnen David och Annie men Emanuel och Ida arbetade där så länge krafterna fanns kvar. När Ida gick ur tiden 1967 övergick ägandet av lokalen till Hestramissionen och affärsrörelsen upphörde eller togs över av andra rörelser i Broaryd.

 


Bilder och dokument från Handelshuset Klockaregården

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Agnes Qvist
Inmatare för Södra Hestra hembygdsförening agnes.qvist@gmail.com ( 070-6560263 från 14:00) Har du bilder eller upplysningar om personer eller platser? Är någon uppgift felaktig? - kontakta oss gärna!