Kyrkskola

Kategori: Skola

Kyrkskolan var det stora vita skolhuset som fanns nedanför Tingshögen mitt emot Mattgården. Skolhuset byggdes 1876 och användes till början av 1960-talet då det inte längre behövdes.

Koordinater: 59.898769, 17.632541

Information om Kyrkskola

Byggnaden innehöll tre lärosalar på nedre botten samt två lägenheter för lärare en trappa upp. Byggnaden var helt omodern och uppvärmningen bestod av en järnkamin i varje rum som skulle eldas dagligen. Kaminerna eldades med ved och koks som skolstäderskan fick ombesörja.
Från början bedrevs undervisningen i den största av salarna, då skolformen var B1-skola. Då användes en av de mindre salarna som sammanträdeslokal för nämnder och styrelser i församlingen. När skolformen i Gamla Upsala övergick till A-skola utnyttjades alla tre salarna för undervisning.
Den större skolsalen utnyttjades på många andra sätt än endast undervisning. När ingen undervisning bedrevs där, fungerade salen, på grund av sin storlek, som samlingslokal för diverse aktiviteter. Föreningsverksamhet av alla kategorier förekom, allmänna val förrättades där, kyrkokören hade sångövningar där och det spelades teater och revy på 30- och 40-talen.
År 1948 var elevantalet 20 st
På 50-talet fanns lekskola några år och även scouternas vargungeverksamhet. Vad man bäst kom ihåg var Barnfilmklubben där vi barn fick se film ibland och vi grät till Barnen från Frostmofjället.
Som förut nämnts var byggnaden omodern och därför var alla hänvisade till toaletter, utedass, i en uthuslänga nere på gården.
Skolundervisningen upphörde så småningom i den gamla skolan och då fick den utnyttjas av Gamla Upsala Sportklubb, som där även anordnade bordtennistävlingar.
Byggnaden revs år 1964.

Utdrag från Ulla Lindgren och Rolf Åkerman


Bilder och dokument från Kyrkskola

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Birgitta Kjellerby
Föreningsredaktör för Gamla Uppsala hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Gamla Uppsala är du mycket välkommen att skriva till mig på adressen birgitta.kjellerby@live.se