Smedjan i Gamla Uppsala

Kategori: Smedja

I fyrtio år var det verksamhet i smedjan.

Koordinater: 59.890702, 17.638840

Information om Smedjan i Gamla Uppsala

Vallonsmeden Gustaf Adolf Lundh flyttade år 1921 med sin familj in till en nybyggd stuga i Nyby. Tomten hade köpts av bonden Stor-Mats som ägde mark gränsande till Nyby Gårds ägor. De första åren hyrde Lundh en smideslokal i Ulva kvarn. År 1924 byggde han en egen smedja vid Vattholmavägen.
Från början var det mest arbeten med reparationer av böndernas många redskap. Att sko hästar var också en del av smedens arbete. När Assar Svennbeck byggde upp sin handelsträdgård i Gamla Upsala blev det Lundh som utförde järnskeletten till de många växthusen. Lundh var också utbildad låssmed vilket gav en del arbete.
Med tiden blev det färre arbeten för bönderna, men då kom hemslöjdsföreningen i Uppsala och önskade kopior av föremål från Valsgärde gravfält. Lundh smidde bl.a. eldhundar och ljusstakar, som såldes av hemslöjdsföreningarna i Uppsala och Stockholm. Lundh förärades även med Uppsala Hemslöjdsförenings medalj.
Några år i början av 60-talet hyrdes smedjan av en Tord Eriksson. Han drev där svets-och mekanisk verkstad. Så småningom upphörde även den verksamheten och Gamla Upsala förlorade ytterligare en småindustri.
Information från Gerda och Sonja Lundh.


Bilder och dokument från Smedjan i Gamla Uppsala

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Per Hellström
Föreningsredaktör för Gamla Uppsala hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Gamla Uppsala är du mycket välkommen att skriva till mig på adressen gamlaupsalahf@gmail.com