Ottars väg 6

Kategori: Skomakeri

Här låg ett soldattorp som revs i början av 1900-talet och i stället byggdes en tvåvåningsvilla. I en uthusbyggnad på tomten inreddes en skomakarverkstad. Redan som 12-13-åring började Helmer Sköld lära sig skomakaryrket och blev en skicklig och uppskattad yrkesman. Han fortsatte med det även efter pensioneringen.

Koordinater: 59.897009, 17.638313

Information om Ottars väg 6

Familjen kom till socknen på 1890-talet. Fadern, Johan Wilhelm Sköld, var dragon och fick förvärva soldattorpet och tomten på nuvarande Ottars väg 6. Under tiden mellan soldatmötena började han utöva skomakaryrket. Sonen Helmer som var ofärdig fick tidigt lära sig yrket från grunden och blev med åren så skicklig att han tillverkade både tofflor, pjäxor och barnskor till familjen.
En normal arbetsdag på verkstan var ungefär från 7.30 till 21.00. Till helgerna kunde den ibland vara längre. På lördagen slutade den i allmänhet till helgmålsringningen
En skomakare fick en stor bekantskapskrets. Folk kom från alla samhällsklasser. Ekonomin var väl inte så lysande men med sin hustru Hildas hjälp som glansstrykerska och byxsömmerska klarade familjen sig.
Lagom till vi var inne i ett ”slit- och slängsamhälle” var det ändå dags för Helmer Sköld att upphöra med verksamheten.
Fadern Johan Wilhelm Sköld tjänstgjorde som fjärdingsman på 1930-talet och han hade en betydande biodling.

Texten är ett utdrag från Linnea Persson f. Skölds berättelse ur Gamla Uppsala Förr och Nu år 1995.


Bildgallerier från Ottars väg 6

Visa fler bildgallerier från Ottars väg 6 ›


Bilder och dokument från Ottars väg 6

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Birgitta Kjellerby
Föreningsredaktör för Gamla Uppsala hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Gamla Uppsala är du mycket välkommen att skriva till mig på adressen birgitta.kjellerby@live.se