Marumsgatan 7

Kategori: Affärslokal

Fastigheten på Marumsgatan 7 är ett affärshus med lägenheter byggt 1964. För att byggnationen av det kombinerade affärs- och bostadshuset skulle kunna verkställas revs flera äldre byggnader, bland dem det anrika s.k. Zettervallska huset. Centrumhuset utgör i själva verket av fyra byggnadskroppar och är ett tydligt exempel på storskalig sanering för att tillgodose handels behov av moderna varuhuslokaler och större parkeringsytor. I den byggnadskropp som ligger något indragen har lägenheterna försetts med burspråk för att bättre fånga gatans ljus och bättre utsik. I denna byggnadsdel planerades stora lägenheter i två plan med ingång från gallerier mot gården.

Visa karta
Marumsgatan 7
Koordinater: 58.385469, 13.436627

Information om Marumsgatan 7

För att byggnationen av det kombinerade affärs- och bostadshuset skulle kunna verkställas revs flera äldre byggnader, bland dem det anrika s.k. Zettervallska huset. Centrumhuset utgör i själva verket av fyra byggnadskroppar och är ett tydligt exempel på storskalig sanering för att tillgodose handels behov av moderna varuhuslokaler och större parkeringsytor. I den byggnadskropp som ligger något indragen har lägenheterna försetts med burspråk för att bättre fånga gatans ljus och bättre utsik. I denna byggnadsdel planerades stora lägenheter i två plan med ingång från gallerier mot gården.

Nuvarande verksamhet

Idag finns Audio Video i lokalerna, företaget har ett stort utbud av hemelektronik och servicetjänster.

Salong Chic

Tidigare verksamheter

Dress for success i Skara, uthyrning av balklänningar, kostymer mm samt sömnad

Skoaffär

Kreditbanken

PK-Banken

De butiker som flyttade in när centrumhuset var klart  var bl.a. Hallbergs livsmedelsaffär, Fotocentralen .Fröken Elsa Anderssons sin välkända manufakturaffär här. Elsa starta sin yrkesbana hos Fin-Andersonskan.

På 1880-90-talet låg Almgrens konditori här, detta var stadens största. Konditoriet ägdes av änkefrun Almgren. Sonen Hinke, som deltog i arbetet, startade Skara Karamellfabrik vid Rådhusgatan som upphörde efter några år. Efter fru Almgrens död övertogs konditoriet av konditor Karling och efter hans död av dottern fru Lövegren, som överlät den till konditor Olof Johansson i slutet av 1950-talet. Karlings gick även under namnet Storpumpan (pumpan betydde konditori)

Karlings Konditori. Här jobbade den vänliga fru Löwegren bakom glasdisken slog gärna in stans godaste prinsesstårta i tårtkartongen.  Historien berättar att när stenumsborna gjorde stadsbesök satte de sig på andra våning för att kunna ta sig en liten hutt. Ungdomarna sökte sig också upp till detta våningsplan för där kunde man smygröka. Servering på andra våning och ofta med musikunderhållning som sonen i familjen skötte.

Skomagasinet

Andersson & Wickbom andra järnhandlare i Skara på 1880-talet i samma lokal som Karlings tog över. Wibom utgick ur firman och etablerade järnhandel i Kvänum. Axel Andersson var nu ensam innehavare och blev nu Axel Anderssons järnhandel. Affären behövde mer utrymme, affären hade blivit livligare undan för undan. Flytten gick granntomten Marumsgatan 9. År 1915 blev Artur Jansson delägare i firman, men år 1928 utgick han ur firman och då övertog han Stalins järnhandel som fanns vid Stortorget 2.

Källa: Skara gilles årsbok 1963

Silfvéns Kontorsmaskiner – service fanns på adressen 1961

 

 

 


Bilder och dokument från Marumsgatan 7

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Göran Johansson
goranjohansson49@hotmail.com mobil 0704700886 hem 0511-375444