Olins gränd

Kategori: Gata

Gata från Klostergatan mellan kvarteren BALDER och LOKE genom Olins park och mellan kvarteren BALDER och SIGYN till Marumsgatan.

Visa karta
Olins gränd
Koordinater: 58.384948, 13.436225

Information om Olins gränd

Stadsfullmäktige beslöt att den genom kvarteret SALUHALLEN upptagna vägen skulle benämnas Olins gränd.

Garverifabrikören Jonas Petter Olin har donerat mark inom f.d. kvarteret SALUHALLEN för anläggande av en park

Tankar kring Olins gränd

Källa: Skara Gilles årsbok 1980-1981

Namnet Olin säger väl ingenting för yngre skaraborg. Vem var han? Jo, en garvare i goda ekonomiska förhållanden. han var ägare till ett efter dåtida förhållanden pampigt hus med en ganska stor och vildvuxen trädgård, som sedan livit Olins park – väl inte en särskilt naturskön anläggning, men ändå ett litet grönområde i stadens centrum. En imponerande ek – sedermera torso – kringgärdades av kraftiga sittsiffor,

Pettersson-Olin

Jonas  Pettersson-Olin föddes i Tarsleds församling (Herrljunga) år 1833. Han etablerade så småningom en egen rörelse i skara som garvare och läderhandlare. Genom hårt arbete och sparsamhet kunde han efter en tid stå på solid ekonomisk grund. I ett kvarts sekel tillhörde han stadsfullmäktige och skolrådet. Han satt också med i den ”folkriksdagar ” (kongresser), som anordnades i Stockholm 1893 och 1896 av förkämparna för allmän rösträtt. Vill du läsa mer om Johan Pettersson-Ohlin klickar du här.

 

 

 


Bilder och dokument från Olins gränd

Visa fler bilder & dokument ›


Platser i Olins gränd
Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Göran Johansson
goranjohansson49@hotmail.com mobil 0704700886 hem 0511-375444