Dahlbergs Speceri- och Diversehandel

Kategori: Lanthandel

Vattholmavägen 77
Där Dahlbergs Diversehandel låg bildades ett centrum i Gamla Upsala, där hade Gamla Upsala–bussarna en av sina hållplatser. Senare fanns även en godis-automat utanför affären och det var där som ungdomarna samlades på kvällarna.

Koordinater: 59.895319, 17.636854

Information om Dahlbergs Speceri- och Diversehandel

Huset som affären var inrymd i byggdes av förste ägaren, Per August Pettersson, som öppnade affär i huset 1910. Det var då en typisk lanthandel där allt fanns att köpa: specerier, husgeråd, vetekli, gröpe, kol och koks, spik, målarfärg och fotogen. Vissa tyger, strumpor och underkläder fanns också att köpa, liksom galoscher.

År 1922 övertogs affären av Gottfrid och Anna Dahlberg, som kom från Storvreta, där de haft affär. De fortsatte med samma sortiment som förutvarande innehavare. Utöver det nämnda fanns även hästskor, hästskosöm, brodd, träskor, tobak, textilvaror, godis samt färskt bröd. Där fanns också att köpa fönsterglas som skars till i det mått kunden önskade, en fin service åt alla husägare som byggde sina hus på 1920 – talet.
Även SGS:s slaktbilar stannade där och byns bönder fick lasta in sina kalvar i slaktbilen

Vid Dahlbergs fanns en bensinpump. Där kunde man tanka bilen och även köpa olja.
Innan den dagliga tidningen började delas ut till prenumeranterna i brevlådan kunde den som prenumererade hämta sin tidning i affären.

Den 1/9 1949 övertog Dahlbergs son Nils och hans hustru Gunvor affären. De drev affären till dess att en ombyggnad av Vattholmavägen gjorde att huset måste bort. Nils och Gunvor hade då planer och ritningar klara för en ombyggnad av affären, men vägbygget omöjliggjorde affärens framtid.

I Dahlbergs Diversehandel hölls auktion på kvarvarande lager den 12 september 1964. Huset revs på hösten samma år.

I källaren till Dahlbergs affär började Herman Waldén 1928 sälja kött. Den senaste som innehade köttaffären var Arne Jansson. Han drev den från 1946 och tills dess huset revs.

Texten taget från Gamla Uppsala Förr och Nu av Berit Leven.


Bilder och dokument från Dahlbergs Speceri- och Diversehandel

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Birgitta Kjellerby
Föreningsredaktör för Gamla Uppsala hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Gamla Uppsala är du mycket välkommen att skriva till mig på adressen birgitta.kjellerby@live.se