Mjölk-Bröd Speceri-Diverseaffär

Kategori: Affär

Mjölkaffären innehades av Carin och Signe Johansson. Innan 1928 hade Konsum affär i huset. 31 mars 1930 köpte deras fader huset av vedhandlare Winald. Huset innehöll en liten affärslokal och en liten bostadsyta. Affären låg i hörnet av Frejs väg och Odins väg och levererade varor till byborna mellan 1930-1960.

Koordinater: 59.896153, 17.638785

Information om Mjölk-Bröd Speceri-Diverseaffär

Sortimentet i affären var det första året specerier av olika slag samt tvättmedel. Sedan utökades lagret då Hakonbolaget i Uppsala blev deras leverantör.
Efter något år byggdes ett nytt hus och det gamla revs. Då började de sälja mjölk och för mjölkflaskorna fanns ett isskåp med ett fack ovanpå för isstycken.
Den försäljningen skedde tidigare i bageriet i en fastighet i närheten. Ägaren av bageriet, Henriksson, överlät mjölkförsäljningen till systrarna Johansson. Då mjölkförsäljningen började ökade inkomsten betydligt.
På den tiden var mjölk en lösvara som mättes upp litervis i kundernas medhavda flaskor. Alla varor kaffe, socker, mjöl, mannagryn med mera levererades i lös vikt från trälådor eller säckar. När man som barn gick och handlade fick man ”skriva upp” . Summan betalades sen en gång i veckan kommer föreningsredaktören ihåg.
Efter ca. tio år gifte sig Signe och tillsammans med maken köpte de en affär i Ösmo. Carin fortsatte därefter ensam med affären men anställde två medhjälpare. Det var i mitten av 40-talet. När dessa medhjälpare slutat började Carins brorsdottern Lisbeth i affären. De båda fortsatte med affären tills Carin sålde hus och affär i slutet av 50-talet.
Den nye ägaren hade affären till 1960 då den upphörde. Huset byggdes om och blev kvar som privatbostad.

Visst utdrag från Gamla Uppsala Förr och Nu skrivet av Ulla Lindgren


Bilder och dokument från Mjölk-Bröd Speceri-Diverseaffär

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Birgitta Kjellerby
Föreningsredaktör för Gamla Uppsala hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Gamla Uppsala är du mycket välkommen att skriva till mig på adressen birgitta.kjellerby@live.se