Tors väg 24 B

Kategori: Villa

I villan på Tors väg anordnades en sotarverksamhet. Där fanns sotarkammare, bad och omklädningsrum. Från början var en sotare anställd och som mest 2-3 stycken.

Sjögrens sotarsläkt började med skorstensfejarmästare Axel Ringström från Härnösand.

Sonen Axel Johan Sjögren flyttade som egen förtagare 1942 till Gamla Uppsala.

Koordinater: 59.894835, 17.641832

Information om Tors väg 24 B

Företaget fick kontraktsjobb med SJ som innebar sotning av stationshus och banvaktsstugor i Uppsala, Enköping, Sala och Gysinge mot Sandviken. Mellan fastigheterna fick Axel Sjögren åka dressin. Sotning i Gamla Upsala villasamhällen var inkomstkälla tills inkorporeringen 1947, då han tvingades söka sig nya sotningsområden. Han blev utsedd till skorstensfejarmästare ibland annat Vattholma, Björklinge, Vaksala, Almunge och Knivsta.

I början var det cykel som gällde och det ända till 1947. Då tog Axel körkort och skaffade bil, därmed blev det lättare att täcka större områden. Hustrun Greta skötte kontor och telefonkontakter med kunderna.

Sjögren Hans, son till Axel, övertog firman 1968 då Axel gick i pension. Hans började som sotarlärling 1958, och efter fem år blev han gesäll vid Brandskolan i Stockholm. Efter ytterligare två år tog han mästarexamen.

När en ny rättvisare sotningstaxa infördes i mitten av 1970 – talet utvecklade han företaget. I Hans fastighet Valhalls väg 3A installerade han de nödvändiga lokalerna för verksamheten, och verksamheten växte med de nya områdena runt Uppsala. Fyra sotare anställdes och lokalerna i Gamla Upsala blev för små. Företaget flyttade 1976 till en nybyggd större lokal vid Norrtäljegatan i Uppsala.

Som flest var det sju personer som arbetade i företaget, på 1980 – talet. Men vid mitten av 1990 – talet gjorde vissa omständigheter att verksamheten minskade, och efter trettio år som egen företagare upphörde Hans med verksamheten 1998.

Utdrag ur text av Hans Sjögren från Gamla Uppsala Förr och Nu år 2004


Bilder och dokument från Tors väg 24 B

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Birgitta Kjellerby
Föreningsredaktör för Gamla Uppsala hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Gamla Uppsala är du mycket välkommen att skriva till mig på adressen birgitta.kjellerby@live.se