Gatstugebacken /Troppebacken ”Gatstubacken”

Kategori: Naturområden

Gatstugebacken,Troppebacken, är en backe som börjar en bit efter bron och går upp till åsen mot Trollhultstorp.

Koordinater: 58.908448, 15.532132

Information om Gatstugebacken /Troppebacken ”Gatstubacken”

När Gunnar Karlsson (Gunnar i Djursnäs) var ung åkte man med hästdröger utför backen och när den tog slut styrde man ut på sjöisen, berättar Stig Gunnarsson, son till Gunnar. En vik av Avern går intill vägen där backen börjar.

Stora enen, ca 100 meter söder om Boolinden fanns en stor dubbel en (Sköllerstabygden 1 sidan 82.) Den stod på södra sidan om Regnavägen, invid en stor sten, där ”Troppebacken planar ut. 2013 kan man se stubben efter den. På 1980 talet hade den fått sina törnar av väder och vind. Vi tror att Vägverkets folk sågade ner den (av misstag?), de visste nog inte hur omskriven och gammal den var.

Vägverket hade förr ett litet väggrusupplag intill den stora stenen (det fanns sådana förr ut med grusvägarna). 

”Tropperosen”, kallas ett rosbestånd för i folkmun, den växer vilt mitt emot ene-stubben, på norra sidan om Regnavägen vid infarten till Trollhultstorp. Det är en vit liten ros som doftar gott.

 Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Lennart Östman
En av föreningsredaktörerna för Boo hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Boo är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 073-5461226, eller skriva till mig på adressen lhultet@telia.com