Näsevägen

Kategori: Mindre väg

Näsevägen, går från Regnavägen vid Trollhult söder ut till torpet Näset. Vid Trollhult gick vägen förr över lagårdsbacken, rundade lagårdsknuten fortsatte väster ut till nuvarande vägen.

Koordinater: 58.907530, 15.536156

Information om Näsevägen

Den nya vägen går väster om ladugården över en åker fram till den gamla vägen som längre ner ha rätats och breddas på många ställen på sträckan. Vid raksträckans början före Näset har en vändplats byggt som även används som foderplats till de vilda djuren. Framme vid Näset finns också en nybyggd vändplats.

När det fanns betesdjur vid Trollhult var det tre led (len) att öppna och stänga på vägen till Näset.

Vit mossa, inte lav, den plockades av arbetarna vid Boo trädgård, utefter Näsevägen i en av mosskanterna och användes sedan till något i trädgårdsarbetet, berättar Ingvar Gustavsson som har varit med sin far och samlat mossa.

Näseängarna, namnet finns på den senaste kartan vi har, men ingen av oss vet var det står för. Enligt kartan ligger det öster om Näsevägen och sjön Avern. Det finns inte nämnt på någon av de äldre kartorna.

Kattalavena, är invallade ängar som ligger intill sjön Avern mellan Näset och Slätmo. När de brukades vet vi inte.Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Lennart Östman
En av föreningsredaktörerna för Boo hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Boo är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 073-5461226, eller skriva till mig på adressen lhultet@telia.com