Skogsbo, Bo

Kategori: Vårdinrättning, apotek, barnmorska

Apoteket, Skogsbo, byggt till apotek som inrymdes där från 1863 till 1894.
Johan Barck var förste apotekaren och under hans tid tjänstgjorde det även andra apotekare här. En hette Berg och en annan Orlander: De var ”Proviser”(utexaminerade apotekare som tjänstgör på andras apotek)
Senare Sten Liljedahl, som det berättas om på sidan 145 och 58 – 60 i Per Hembergs bok ”Ett läkardistrikt berättar”. På nedre botten fanns laboratorium, förråd och affärslokal. Under en lucka i golvet förvarades giftiga kemikalier. Bostad fanns på andra våningen. Sista apotekaren här hette Julius Gereon Bergman. Apoteket flyttades år 1894 till Hjortkvarn och Skogsbo blev enbart bostadhus.
Den första som bodde här efter apotekets flytt var före detta stationsinspektor K G Johansson år 1895.

Koordinater: 58.923254, 15.492691

Information om Skogsbo, Bo

Mellan 1920 – 1927 bodde familjen Sven Karlsson, ”Sven i Aspelund” där. Under 1923 – 1927 bodde även Oskar Eugen Stom här. Han flyttade till Boskulla sedan.

År 1927 är det första gången fastigheten kallas för Skogsbo. Då flyttar underlöjtnant, forstmästare Edvin Olsson med hustru Alma in här. De fick sedan tjänstebostad i Nain.

Lantbruksinspektor Orvar af Burén flyttade sedan in. Han och hans fru Harriet samt barnen Maud och Peter bodde kvar till slutet av 1940-talet. En kort tid bostad åt konstnären Dyrssen.

Inspektor Andersson tog under några somrar hit rovgallrande flickor som hade sin förläggning i Skogsbo.

Det var läger för ungdomar (flickor) som gallrade rovor på gårdarna några år, de kom ifrån Stockholm, var det flera av de manliga cirkeldeltagarna som kom ihåg.

Det har även varit sommarbostad en tid.

Vid ett besök vid Rejmyre Glasbruk för några år sedan fanns en utställning där de visade gammalt glas och glasflaskor. Där fanns det medicinflaskor med från apoteket i Boo (Skogsbo), berättar Birgitta Lantz.

Skogsbo har fått behålla sin ursprungliga stil och är mycket välvårdat.  Det finns två uthus till fastigheten, ett var troligen stall till apoteket.  År 2014 är det friköpt och året runt boende.Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anders Jonsson
En av föreningsredaktörerna för Boo hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Boo är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0703240323, eller skriva till mig på adressen a2jonsson@telia.com