Gamla Gustavsberg /Gustafsberg

Kategori: Torp

Gamla Gustavsberg/Gustafsberg, fanns öster om RV 51 där Landbostigen ansluter, och är från 1853. Då bodde skomakaren Gustaf Betzholtz född 1818 och Britta Stina Olsdotter född 1819 där. Gustavs far var Trädgårdsmästare vid Boo slott, berättar Birgitta Lantz.

Koordinater: 58.937208, 15.428127

Information om Gamla Gustavsberg /Gustafsberg

Sonen Edvard (står som tjärbrännare i kyrkboken) övertog sedan torpet. Han var korgmakare och odlade salix. Under andra världskriget när trädslaget hickory inte kom in till Sverige från Amerika, kom han på att tillverka yxskaft av oxel, som är ett segt och tåligt träslag, som han sålde på bland annat Hindersmässan i Örebro, där han även sålde trollknutar som han tillverkade och var en av hans specialiteter, berättar Bertil Johansson. Han brände tjära och sålde till torpare och bönder, färden gick ända ner till Sköllersta, har Daniel Karlsson berättat.

Det gick många historier om Edvard i trakten, eftersom han var en särling. Han var ofta okontant med grannen, Fjärdingsman Landberg (som bodde vid Krontorp), som till sist flyttade.  Även känd som tjuvskytt och hade ofta skogvaktaren efter sig. Han lyckades klara sig bland annat med att en gång skynda hem och bädda ner sig i ”sjuksäng” med mediciner bredvid sig när skogvaktaren kom. Någon sa, ”han hade stora jaktmarker”.

År 1932 flyttade han till Smältenbro i Döderhult med sin mor (det finns flera historier om hur flytten gick till). Hon var inte så stark att hon orkade sitta upp hela vägen till Småland. Då ställde man sängen (soffan) på flaket på lastbilen där hon fick ligga under resan. Min mor var och sade adjö till dem kvällen innan de flyttade, har Daniel Karlsson Tjällmo, berättat. År 1932 bodde han med sina föräldrar vid Esstugetorp.

Sist boende var Elsa och Paul Oskar Johansson, som flyttade till Lugnet 1934. Grunden av den gamla byggnaden skyltades av Boo Hembygdsförening augusti 2013.

 Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anders Jonsson
En av föreningsredaktörerna för Boo hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Boo är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0703240323, eller skriva till mig på adressen a2jonsson@telia.com