Skogalund / Bråten

Kategori: Skola

Skogalund allmänningslott n:r 20, ett torp ligger söder om vägen. 1863 fanns Gustav Adolf Claesson här. Har varit privat och i Domänverkets ägo.

Koordinater: 58.824015, 15.442466

Information om Skogalund / Bråten

Skogalund, där har samma stuga funnits sedan den byggdes där. Här fanns också en lagård för en häst och tre kor. 1918 kom Ivar och Amanda Eriksson hit från Gamby. Till torpet hörde en del gärden och skog.

Skogalunds skola, grunden ligger norr om, och alldeles intill nuvarande väg.

Skogalunds skola kallades i folkmun för ”Örbergs” för de sista som bodde där hette Örberg. Barnen i trakten gick i skola här och en del till Ljusfalls skola, innan Emma skola i Trolleflod blev färdig 1913. Lärarinnan i Skogalunds skola bodde i en kammare vid Bråten. Huset var lågt, när prästen kom dit en gång slog han huvudet i dörrkarmen, berättar Daniel Karlsson, Örmon.

Skogalund, Konrad (Johansson) lagade även skor, berättar Daniel Karlsson, han hade en skolkamrat som hette Elvy (dotter till Konrad) som tog med sig de lagade skorna till skolan.Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anders Jonsson
En av föreningsredaktörerna för Boo hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Boo är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0703240323, eller skriva till mig på adressen a2jonsson@telia.com